Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Reforma zdravotníctva má priniesť aj pozitíva: Pohotovostné lekárne v každom okresnom meste

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/František Iván)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva nezaháľa. Pripravuje totiž ďalšie zmeny, ktoré by mali začať platiť od budúceho roka. Zmeny sa tentokrát budú týkať pohotovostných lekární. Pokiaľ ste ju doteraz vo vašom okresnom meste nenašli, situácia sa zmení. Po novom by ju pacient mal nájsť v každom okresnom meste.

Zmeny v lekárňach pripravuje ministerstvo zdravotníctva v rámci novely o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ktorá je momentálne v pripomienkovom konaní. Pacientom by novela mala garantovať väčšiu odbornosť. Novinky by mali vojsť do platnosti v marci budúceho roka.

Pohotovostná lekáreň v každom okrese

Ak sa vám náhle zhorší zdravotný stav, nebudete musieť pracne hľadať lekáreň tak ako doteraz. Ministerstvo zdravotníctva chce pacientom situáciu uľahčiť. Lekárne by mali byť dostupné v každom okresnom meste aj vo večerných hodinách. Po novom by mala byť pohotovostná lekáreň do 23.00 h otvorená v každom okrese.

Tomáš Drucker
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)

„Týmto krokom chceme vyriešiť problém na ktorý občania dlhodobo upozorňujú. A to že vo večerných hodinách často nemajú možnosť získať liek predpísaný lekárom na pohotovosti pretože lekárne sú v tom čase už zatvorené. To znamená, že nadväzujeme na pripravované zmeny v pohotovostiach, kde po novom bude pohotovosť prístupná rovnako v každom okrese. Chceme, aby ľudia na celom Slovensku mali dostupnú komplexnú zdravotnú starostlivosť a v prípade zhoršenia zdravotného stavu vedeli problém riešiť v každom regióne,“ povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker s tým, že pohotovostné lekárne pre pacientov budú dostupnejšie ako v súčasnosti.


Prečítajte si tiež: Pripravte sa na veľké zmeny v nemocniciach! Prvý ZOZNAM, tieto urgenty budete mať najbližšie


Väčšia garancia odbornosti

V prevádzkovaní lekární pribudnú odborníci. MZ SR v novele navrhuje zmeny v zriaďovaní verejných lekární v prospech pacienta. „Chceme posilniť status lekárne ako odborného pracoviska. Fundovanosť zástupcov lekární prinesie pacientom garanciu kvalitných služieb,“ povedal Drucker.

Verejná lekáreň bude môcť byť po novom zriadená len fyzickou osobou, atestovaným farmaceutom alebo farmaceutom s najmenej päťročnou praxou, alebo právnickou osobou, kde odborný zástupca konkrétnej lekárne, tiež odborník s minimálne päťročnou praxou, bude členom štatutárneho orgánu, vo väčšine prípadov konateľom.

Reforma zdravotníctva má priniesť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

„Rezort zdravotníctva tak vyhovel požiadavke samotných lekárnikov zastúpených Slovenskou lekárnickou komorou.Cieľom ustanovení je zvýšiť odbornú fundovanosť prevádzky lekární, podobne ako je to vo väčšine krajín v EÚ a zvýšiť profesionálnu úroveň pri poskytovaní lekárenskej starostlivosti," informovala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Zmeny v emergentnom systéme

Ministerstvo zdravotníctva pripravilo zmeny aj v emergentnom systéme. Rezort ešte začiatkom roka priniesol významnú legislatívnu novinku, vďaka ktorej nedostupnosť mnohých liekov prestala existovať. „Jasné pravidlá a hrozba vysokých sankcií priniesli výsledok. Dnes pacienti v lekárňach lieky nájdu, prípadne sú im dodané v najkratšom možnom čase. Jedným z opatrení, ktoré pacientom garantujú prístup k liekom, je práve tzv.emergentný systém," dodala Eliášová.

Ten je určený iba na výnimočné prípady a je to nástroj, ktorý má v prípade problému zabezpečiť pacientom liek v stanovenej lehote – do 48 hodín. Emergentný systém vošiel do platnosti v apríli tohto roka. Po novom sa v prípade sviatkov hranica na dodanie lieku predĺži na najbližší pracovný deň, čo umožňuje jeho plné využitie aj lekárňami, ktoré nebudú mať cez víkend alebo sviatky pohotovosť.

Viac o téme: PohotovosťZdravotníctvoLekárne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu