Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slováci sa opäť vyznamenali: Zahanbujúce výsledky nášho životného štýlu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Hlavnou príčinou predčasných úmrtí sa na celom svete stali najmä srdcové choroby, rakovina a diabetes. Spomínané ochorenia zabíjajú ročne viac ako 36 miliónov ľudí. Najsmutnejším odhalením je, že si z veľkej časti za to môžeme sami. Nezdravý výber životného štýlu, ako je pitie, fajčenie a nevyvážená strava. Tým všetkým riskujeme vlastné zdravie a život.

Z výsledkov porovnávacej štúdie 179 krajín sveta, ktoré sa týkajú porovnávania troch faktorov, vyplýva, že by si Slováci mali viac uvedomovať dôležitosť zdravia a starostlivosti oň. Odborníci sa venovali spotrebe alkoholu, tabaku a miere obezity. Podľa zistení sa naša krajina nachádza na piatej priečke najnezdravších krajín. Rebríček zoradila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Zdravie na Slovensku

Štúdia prezradila, že Slováci priveľa holdujú alkoholu, cigaretám a máme tu mnoho obéznych ľudí. Čo sa týka civilizačných chorôb, patríme medzi najmenej zdravé krajiny na svete. Na Slovensku je podľa výsledkov až 89% úmrtí zapríčinených civilizačnými chorobami. Priamo či nepriamo teda za smrťou väčšiny našich obyvateľov stojí cukrovka, srdcovocievne ochorenia či zákerná rakovina. Problémy s obezitou na Slovensku nie sú výnimkou. Približne 27% ľudí je obéznych. Nie je možné vynechať ani fakt, že až priveľa Slovákov holduje vo vysokej miere alkoholu a cigaretám.

Slováci sa opäť vyznamenali:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: cliniccompare.co.uk)

Prvenstvo v rebríčku obsadili Česi

Naši západní susedia obstáli v rebríčku najhoršie spomedzi všetkých krajín. Prvenstvo si vyslúžili na základe kombinácie všetkých troch skúmaných faktorov. Priemerný Čech totiž vypije takmer 14 litrov čistého alkoholu, čo potvrdzuje, že pitiu alkoholických nápojov sa ľudia nestránia. V Českej republike taktiež nepovedia nie ani fajčeniu a miera obezity je tu jedna z najvyšších na svete.

Čo je prekvapivé v prvej desiatke najhorších sa objavilo až deväť bývalých komunistických krajín v strednej a východnej Európe. Na desiatej priečke sa umiestnili Spojené štáty americké, ktoré síce bojujú s vysokou mierou obezity, ktorá sa týka každého tretieho Američana, no stránia sa fajčenia a pitia alkoholu. V tomto smere USA zaostáva za Európou.

Slováci sa opäť vyznamenali:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: cliniccompare.co.uk)

Rusi pijú a fajčia

Keď sa povie vodka, málokomu sa v hlave nevynorí myšlienka na Rusov. Tí síce s obezitou nebojujú v takej miere, no dohnali to v ostatných dvoch kategóriách. Vďaka alkoholu a cigaretám si vyslúžili druhú priečku, hneď za Českom.

Na opačnom konci štúdie stojí Afganistan. Taktiež obsadil prvú priečku no z toho lepšieho konca. Afganistan sa považuje za najzdravšiu krajinu sveta. Je tu nízka miera obezity, alkohol sa pije minimálne a fajčí sa tu taktiež málo. 

Viac o téme: SvetZdravieSmrťOchorenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu