Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Európsky úrad rozpútal kultúrnu vojnu západu s východom: Bratislava sa euroúradníkom hnusí

Ilustračné foto EMA Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto EMA (Zdroj: SITA/archív)

BRATISLAVA - Boj o svetovú vedeckú agentúru sa zmenil na kultúrnu vojnu medzi západnou a východnou Európou. Špičkovému vedeckému personálu sa do strednej Európy, a teda aj na Slovensko, vôbec nechce! A môže za to aj slovenský postoj k homosexuálom.

Problém je v tom, že zamestnanci Európskej liekovej agentúry si dali vypracovať interný prieskum, z ktorého vyplynulo, že príliš sa im do východnej Európy, teda aj na Slovensko, nechce. Slovensko (Bratislavu) mali pritom zaradiť do štvrtej, teda najhoršej kategórie, čo znamená, že ak by sa doň EMA presťahovala, mohla by prísť o 72 až 94 percent pracovníkov a nebola by schopná fungovania, upozornila ako prvá RTVS. Medzi inými obavami sa napríklad nachádza aj rešpektovanie práv LGBT ľudí.

Bratislava dopadla ako štvrtá najhoršia
Zobraziť galériu (5)
Bratislava dopadla ako štvrtá najhoršia  (Zdroj: archív)

Radšej výpoveď ako na východ Európy

Ak by sa však agentúra presťahovala do jedného z miest v najhoršej, štvrtej kategórii, mohla by prísť o 72 až 94 percent zamestnancov, informuje portál. "Varuje, že v takom prípade nebude schopná fungovať a nastane kríza verejného zdravotníctva. Lieky sa budú musieť schvaľovať a dovážať z tretích štátov a hrozí dokonca až smrť pacientov, ako agentúra píše na svojej stránke," píše. Favoritmi sú Viedeň, Kodaň či Miláno.

Európsky úrad rozpútal kultúrnu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/archív)

Problémy s LGBT

Znepokojenie z politík niektorých v štátoch v oblasti práv LGBTI ľudí vyjadrilo asi 250 z 900 zamestnancov agentúry v liste šéfovi EMA Guidovi Rasimu.Problém sa podľa servera týka aj Slovenska. Preto Rasimu napísali list, kde sa obávali o svoj status a vyjadrili obavy, že nebudú rešpektovaní. Aj keď presne nemenovali, o ktoré krajiny ide, Politico otvorene píše, že ide aj o Slovensko.

Európsky úrad rozpútal kultúrnu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/archív)

EMU vykopol brexit

EMA sa musí z Londýna presťahovať v dôsledku brexitu. Má na starosti schvaľovanie nových liekov, vykonáva dohľad nad ich bezpečnosťou, hrá dôležitú úlohu pri podpore inovácií a výskumu vo farmaceutickom priemysle. Zamestnáva stovky vysokokvalifikovaných odborníkov z celej Európy.

Čo vykonáva EMA

EMA je vplyvný decentralizovaný orgán EÚ, ako regulačný orgán má na starosti schvaľovanie nových liekov, vykonáva neustály dohľad nad bezpečnosťou liekov a hrá dôležitú úlohu pri podpore inovácií a výskumu vo farmaceutickom priemysle. V súčasnosti zamestnáva vysokokvalifikovaných odborníkov z celej Európy. Európska únia má v súčasnosti 37 decentralizovaných stálych pracovných agentúr. Slovensko ako jediná krajina z regiónu strednej Európy nehostí inštitúciu tohto druhu.

Tomáš Drucker
Zobraziť galériu (5)
Tomáš Drucker  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Drucker ostáva pozitívne naladený

Minister zdravotníctva zostáva pozitívne naladený. "O presídlení EMA rozhodujú členské štáty EÚ," reagoval na informácie Drucker. Na Facebooku však prednedávnom napísal, že verí, že Slovensko presvedčí aj zamestnancov agentúry, "že Bratislava môže byť aj pre nich pekným miestom na život". EMA by mohla sídliť v budove finančnej skupiny J&T.

Európsky úrad rozpútal kultúrnu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/archív)

Viac o téme: J&TEMAEurópska lieková agentúraAgentúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu