Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovenské lesy tento rok potrápilo už viacero požiarov

BRATISLAVA - Slovenské lesy tento rok potrápilo už viacero požiarov. Vypukli najmä na jar, keď niekoľko týždňov panovalo suché počasie podobne ako v týchto dňoch. Požiare podľa hasičov zapríčinili často turisti, keď v prírode zakladali oheň alebo odhadzovali cigaretové ohorky.

6. apríla - Vo Vysokých Tatrách vypukli dva väčšie lesné požiare. Ešte v ten deň sa hasičom podarilo zlikvidovať rozsiahly oheň neďaleko obce Stráne pod Tatrami, kde plamene zasiahli územie na približne 60 hektároch. Na druhý deň uhasili oheň v Rakytovci pri Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách, kde horelo na ploche asi 6,5 hektára.

15. apríla - Oheň nad Starými Horami pri Banskej Bystrici zasiahol územie 113 hektárov a spôsobil miliónové škody. Hasiči s ním bojovali niekoľko dní a 17. apríla sa začal rozhárať nanovo. Oheň zlikvidovali až 24. apríla.

22. apríla - Asi deväť hektárov lesa zasiahol požiar v rekreačnej oblasti Remata pri Handlovej. Hoci sa na druhý deň oheň podarilo uhasiť, 26. apríla sa rozhorel opäť, zlikvidovali ho o dva dni. Oheň sa šíril rýchlo kvôli silnému vetru.

3. mája - Les začal horieť pri obci Šumiac pod Kráľovou hoľou v Nízkych Tatrách. Oheň za dva dni celkovo zasiahol desať hektárov lesa, z toho bolo sedem hektárov polomu z kalamity v roku 2004.

21. mája - Horelo v Lopušnej doline pri Svite. S ohňom bojovali hasiči dva dni. Požiar zasiahol les na ploche asi dvoch hektárov a majiteľom pozemkov spôsobil škodu za 100.000 korún.

22. júla - Vypukol požiar v Národnom parku Slovenský raj. Oheň sa rozhorel na ploche asi dvoch hektárov v nedostupnom teréne kopca Koč neďaleko Hrabušickej píly. Hoci ho hasiči po niekoľkých hodinách dostali pod kontrolu, neskôr sa začal opäť šíriť aj v dôsledku vetra. Podľa najnovšieho odhadu zachvátil tri a pol hektára lesa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu