Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Požiar v Slovenskom raji sa v noci rozšíril

Oheň podľa najnovšieho odhadu zachvátil tri a pol hektára lesa. Zobraziť galériu (4)
Oheň podľa najnovšieho odhadu zachvátil tri a pol hektára lesa. (Zdroj: SITA)

HRABUŠICE - Lesný požiar v Národnom parku Slovenský raj sa po noci rozšíril, na niektorých miestach boli opäť plamene. ČTK to povedal veliteľ zásahu Ján Šuba.

Oheň podľa najnovšieho odhadu zachvátil tri a pol hektára lesa. Hasiči dnes znova postavia na kopci provizórnu nádrž, hasia aj dva vojenské vrtuľníky. Ohňu však pomáha vietor.

"Budeme hasiť vrtuľníkmi a aj hasičmi v teréne. Prekvapilo nás však silné zadymenie, pohyb na svahu je veľmi nebezpečný," uviedol Šuba. Hasiči sa dnes z kopca preto možno stiahnu a budú hasiť len zo vzduchu. Ešte v pondelok Šuba uviedol, že ak požiar dnes nezvládnu, pravdepodobne ho nechajú vyhorieť. Práce totiž znemožňuje extrémne komplikovaný terén a neexistujúci prístup pre hasičskú techniku.

Oheň sa na kopci Koč vznietil ešte v nedeľu, podľa hasičov je pravdepodobnou príčinou blesk. Pre požiar zatiaľ v národnom parku uzavreli jeden turistický chodník, ďalšie trasy ostávajú otvorené.

Požiare v Slovenskom raji sa opakujú, ide totiž o rizikovú oblasť, ktorá pri obdobiach bez dažďa rýchlo vysychá. V roku 1976 vyhorela roklina Kyseľ, ktorá je pre turistov dodnes uzavretá. Pred siedmimi rokmi zas v Slovenskom raji horelo 80 hektárov lesa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu