Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovenský raj: Hasičom sa požiar vymkol spod kontroly

Komplikovaný boj s ohňom výrazne sťažil silný vietor a hustý dym.
Komplikovaný boj s ohňom výrazne sťažil silný vietor a hustý dym. (Zdroj: SITA)

HRABUŠICE - Hasiči dnes predpoludním stratili kontrolu nad lesným požiarom, ktorý vypukol ešte v nedeľu v Národnom parku Slovenský raj.

Komplikovaný boj s ohňom výrazne sťažil silný vietor a hustý dym. Hasiči sa preto museli z miesta požiaru stiahnuť, od rána hasia len s dvoma vrtuľníkmi, povedal ČTK veliteľ zásahu Ján Šuba.

"Oheň je momentálne v moci prírody, my zaujímame už len obranné postavenie," uviedol Šuba. Vrtuľníkmi podľa Šubu len tlmia šírenie ohňa, ten pomaly smeruje hlbšie do Slovenského raja. Žiadne ľudské obydlia nie sú ohrozené. Hasičom pravdepodobne pomôže až prípadný výdatnejší dážď, dodal šéf zásahu.

Nasadení hasiči plánujú pieskovaním brániť širšie okolie požiaru na miestach, kde sa dostanú so svojou technikou, uviedol Šuba.

Oheň sa na kopci Koč vznietil ešte v nedeľu, podľa hasičov ho pravdepodobne spôsobil blesk. Pre požiar zatiaľ v národnom parku uzavreli jeden turistický chodník, ďalšie trasy ostávajú otvorené.

Požiare v Slovenskom raji sa opakujú, ide totiž o rizikovú oblasť, ktorá pri obdobiach bez dažďa rýchlo vysychá. V roku 1976 vyhorela roklina Kyseľ, ktorá je pre turistov dodnes uzavretá. Pred siedmimi rokmi zas v Slovenskom raji horelo 80 hektárov lesa.


Les horí aj pri obci Poráč

Predpoludním dostali hasiči v Spišskej Novej Vsi hlásenie o lesnom požiari pri obci Poráč. Podľa informácií z operačného strediska Hasičského a záchranného zboru v Spišskej Novej Vsi na miesto požiaru odletel na obhliadku jeden z vrtuľníkov, ktoré hasia požiar v Slovenskom raji. Posádka vrtuľníka sa snaží navigovať hasičov, ktorí idú k požiaru po zemi. Podľa prvých informácií horí lesný porast v skalnatom a ťažko dostupnom teréne.

Slovenské lesy tento rok potrápilo už viacero požiarov >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu