Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Požiar v Slovenskom raji sa rozšíril

Príčinou lesného požiaru v Slovenskom raji v lokalite Koč bol s najväčšou pravdepodobnosťou úder blesku do stromu. Zobraziť galériu (3)
Príčinou lesného požiaru v Slovenskom raji v lokalite Koč bol s najväčšou pravdepodobnosťou úder blesku do stromu. (Zdroj: SITA)

HRABUŠICE - Požiar, ktorý vypukol v nedeľu v Národnom parku Slovenský raj, sa cez noc mierne rozšíril.

Hasiči dnes preto do akcie nasadili štyri vrtuľníky. Oheň zasiahol zhruba dva hektáre lesného porastu v nedostupnom teréne kopca Koč neďaleko Hrabušickej píly. Hasiči sa pokúsia na mieste pripraviť plochu na provizórnu nádrž na vodu, povedal ČTK veliteľ zásahu Ján Šuba.

"Počas noci ustal vietor, oheň sa rozšíril len mierne," uviedol Šuba. Dodal, že požiar v lese sa len zo vzduchu uhasiť nedá. Hasiči preto chystajú výsadok piatich ľudí, ktorí by sa na kopci mali pokúsiť pripraviť plošinu na provizórnu nádrž. Tá by mala pojať 2000 litrov vody. Potom by požiar začali hasiť zo zeme, dodal Šuba.

Príčinou požiaru, ktorý sa šíri po zemi, bol podľa Šubu s najväčšou pravdepodobnosťou blesk. Rozsah požiaru a výšku škody hasiči zatiaľ nespresnili. Šuba odhadol, že oheň zasiahol dva až tri hektáre lesa.

Lesné požiare boli na Slovensku tento rok aj na jar, keď taktiež niekoľko týždňov panovalo suché počasie. K najväčším patril oheň v Tatrách pri Štrbskom Plese začiatkom apríla, či pri obci Stráne. Neskôr vypukol požiar aj pri obci Staré Hory medzi Banskou Bystricou a Ružomberkom, či v rekreačnej oblasti Remata neďaleko Handlovej.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu