Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Slovensko zasiahla víchrica: Mimoriadne ochladenie, prvá obeť!

Takto to vyzeralo na diaľnici medzi Bratislavou a Nitrou Zobraziť galériu (11)
Takto to vyzeralo na diaľnici medzi Bratislavou a Nitrou (Zdroj: FB / Anna Borbuliaková)

BRATISLAVA - Výrazný studený front dorazil už aj na západ Slovenska a s ním aj silná víchrica. Najsilnejšie nárazy vetra dosahovali takmer 120 km / hodinu. Žiaľ, vietor si vyžiadal aj jednu obet, keď človeka v obci Hul privalil murovaný plot.

Poškodil vám silný vietor okolie alebo majetok? Dajte nám vedieť na tipy@topky.sk

23:17 Vietor zničil v Kútoch automobil a poškodil jednu z budov

VIDEO Slovensko zasiahla víchrica:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: MDP Group BA)

VIDEO Slovensko zasiahla víchrica:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: MDP Group BA)

22:55 Takto vietor sťažil situáciu vodičom.

22:35 Vietor komplikoval situáciu aj na úplnom juhu Slovenska. Vyvrátil náves kamiónu vietor na moste v Štúrove smerom do Maďarska.

Szia Komárom

Az erős szél felborított egy teherautót az Erzsébet -hídon. Néhány autós a segítségére sietett és sikerült vissza állítani

Zdroj videa: FB / Szia Komárom

22:25 Takto to vyzeralo v Piešťanoch:

22:15 Portál imeteo.sk informuje o tom, ako počasie komplikovalo situáciu na diaľnici medzi Bratislavou a Nitrou. „V okolí križovatky D1xR1 sa dnes vyskytla prachová búrka, v dôsledku ktorej prudko poklesla dohľadnosť," uvádza.

22:05 Obeťou víchrice má byť iba 17-ročný mladík. Ako informuje portál tvnoviny.sk, chlapec mal s kamarátmi kráčať po dedine a k plotu si iba odskočil na malú potrebu. Tragédia sa udiala na ulici Juraja Holčeka, kde firma pre obec buduje zberný dvor na druhotné suroviny.

21:50 Silný vietor narobil poriadnu paseku na diaľnici medzi Nitrou a Bratislavou.

21:20 Front postupuje ďalej na východ a po jeho prechode sa aj výrazne ochladzuje, najviac klesla teplota na Kolibe z takmer 29 na 17 stupňov Celzia.

20:50 Vietor skomplikoval situáciu na železniciach. Zastavil dopravu na úseku Šajdikové Humence - Šaštín Stráže. Prerušená je doprava aj v úseku Šaľa - Trnovec nad Váhom. ŽSR zastavila vlaky na staniciach Galanta a Šaľa. 

20:45 Od severozápadu vietor pomaly ustáva.

20:25 V Podunajskej nížine vietor silnie. 

20:00 Nárazy vetra presahujú rýchlosť 30 m/s. Najsilnejší náraz bol zaznamenaný na stanici SHMÚ vo Veľkých Janíkovciach v okrese Nitra, išlo o rýchlosť 33,2 m/s.

VIDEO Slovensko zasiahla víchrica:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: Tip čitateľa, SHMU)
 

19:30 Popadané stromy sú aj v Piešťanoch.

Víchrica na Slovensku
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

19:20 Studený front a víchrica sa postupne presúvajú Podunajskou nížinou na východ. V Bratislave sa už silnejší vietor neočakáva. Napriek tomu však vyvrátil stromy a konáre. 

Víchrica si v Nových Zámkoch vyžiadala prvú obeť

19:15 Pred siedmou hodinou večer privolali hasičov na ulicu Juraja Holčeka v obci Hul (okres Nové Zámky). Po príchode na miesto hasiči zistili, že pre silný vietor sa zrútil murovaný plot a privalil jednu osobu. Hasiči človeka vyslobodili, ale ten zraneniam podľahol. Informovala o tom hovorkyňa hasičov Zuzana Farkasová.

19:10 Silný vietor sa presúva celým juhozápadným Slovenskom.

VIDEO Slovensko zasiahla víchrica:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: Tip čitateľa, SHMU)

19:00  V Trnavskom kraji už evidujú popadané stromy.

18:45 Peter Lazarov z Ministerstva vnútra SR odporúča, aby sa ľudia pred silným vetrom v žiadnom prípade neskrývali pod stromy, či pod balkóny. Popadané konáre sa totiž môžu zmeniť na smrteľné zbrane.

18:30 Práce na likvidácií následkov kalamity ďalej  pokračujú.

Víchrica na Slovensku
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

18:00 Hasiči z Bratislavského kraja od 17-tej hodiny zasahujú pri odstraňovaní škôd po veternej smršti. Priebežne odstraňujú spadnuté stromy a zabezpečujú poškodené strechy. Zatiaľ zasahovali na 30 miestach.

17:50 Na západe Slovenska sa rozfúkal silný vietor.

17:30 Polícia na svojej oficiálnej stránke varuje pred silným vetrom a odporúča ľuďom, ako sa správať. „O tom, že nepôjde len o taký slabý vetrík svedčí aj jeho sila v nárazoch, ktorá môže dosiahnuť až 100 kilometrovú rýchlosť,“ uviedla polícia.

Podľa meteorológov postupuje tento front smerom na východ a so silným vetrom treba počítať najmä na juhozápade krajiny. Front so sebou prináša zároveň ochladenie. Najväčší pokles teploty zaznamenali na bratislavskej Kolibe, kde teplota klesla z 29 na 17 stupňov Celzia. Podľa meteorológov sa však vzduch bude ešte ochladzovať.

Pre celé západné Slovensko, konkrétne pre Bratislavský, Trnavský, Nitriansky a Trenčiansky kraj, platí predbežne až do 21.00 h výstraha druhého stupňa. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," uvádza SHMÚ. Pre niektoré oblasti Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja platí výstraha prvého stupňa. 

počasie
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SHMÚ)

Silná víchrica robí starosti hasičom v Bratislave

V Bratislavskom kraji v súvislosti so silným vetrom evidujú hasiči okolo 30 výjazdov, ich počet sa však ešte navýši. Uviedol to pracovník operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave.

Hasiči zasahujú vo všetkých okresoch, čiže okrem hlavného mesta aj v Malackách, Pezinku a Senci. Najčastejšie ide o popadané stromy alebo poškodené strechy. "Ale nič vážnejšie. A zatiaľ je to aj bez zranení," doplnil operačný dôstojník.

D1, víchrica

Pri Nitre už stihli namerať vietor o sile 120 km za hodinu

Vo Veľkých Janíkovciach v okrese Nitra zaznamenali náraz vetra 120 km/h. Priemerná rýchlosť vetra dosiahla 77 km/h. Podobne v Piešťanoch priemerná rýchlosť vetra bola 76 km/h. "Priemerná rýchlosť vetra tu dosiahla silu víchrice. Víchrica je nad 75 km/h," uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na facebookovom profile.

Studený front postupuje cez západné Slovensko smerom na východ. Podľa meteorológov sa vietor na niektorých miestach na západe upokojuje, SHMÚ znížil výstrahu na prvý stupeň pre Bratislavský, Trnavský a Trenčiansky kraj. Výstraha druhého stupňa však naďalej platí pre Nitriansky kraj.

So silnejším vetrom a výstrahou prvého stupňa treba zatiaľ počítať aj v Banskobystrickom kraji a v časti Prešovského kraja.

víchrica, D1
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: topky)

D1, víchrica, druhé

S víchricou prichádza aj ochladenie

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti Facebook upozorňuje, že studený front už postúpil na krajný západ nášho územia. Front postupuje ďalej na východ a po jeho prechode sa aj výrazne ochladzuje, najviac klesla teplota na Kolibe z takmer 29 na 17 stupňov Celzia.

Viac o téme: PočasieVietorSlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu