Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNY ONLINE Stav katastrofy! Hurikán ničí Floridu: Vietor, záplavy, tornáda a mŕtvi

Škody po hurikáne Irma na Floride Zobraziť galériu (17)
Škody po hurikáne Irma na Floride (Zdroj: Foto: SITA/AP)

CHARLOTTE/COLLIER - Americký prezident Donald Trump vyhlásil v štáte Florida, kde sa v priebehu nedele prehnal mohutný hurikán Irma, stupeň prírodnej katastrofy. Umožnil tým spustenie federálnej pomoci pre ľudí zasiahnutých hurikánom. Ten doteraz spustošil deväť okresov v štáte Florida. Hurikán si zatiaľ vyžiadal tri obete a škody vo výške približne 290 miliárd dolárov.

22:05 Generálny riaditeľ elektrárenskej spoločnosti Florida Power & Light Eric silage povedal, že Irma spôsobila najväčšie škody v histórii spoločnosti. Výpadky postihli všetkých 35 okresov, kde firma zaisťuje elektrinu.

21:59 Trump podľa svojho tímu sleduje vývoj búrky 24 hodín denne a chce sa na Floridu čo najskôr dostaviť.

21:37 Síce hurikán Irma zoslabol na tropickú búrku, počas svojho postupu cez sever Floridy k hraniciam štátu Georgia však stále predstavuje vážne riziko pre obyvateľov.

18:22 Kým v južnej časti polostrova sa po úsvite objavila modrá obloha a ľudia začali vychádzať z úkrytov a zisťovať škody, sever sa potýka s pokračujúcimi záplavami. Niekoľko stoviek ľudí, ktorí doteraz neodišli, muselo dnes nadránom opustiť svoje domovy v okrese Orange blízko mesta Orlando, ktorým prešiel stred búrky. Televízia CNN priniesla zábery úplne zatopených ulíc ďalšieho mesta Jacksonville, ktoré vydalo varovanie pred bleskovými povodňami. Ťažké následky pocítilo aj známe plážové letovisko Daytona Beach.

18:16 Na Floride dnes zostali zatvorené všetky školy, mimo prevádzky sú tiež letecké terminály vrátane najväčšieho letiska v Miami. Zrušené boli už tisíce letov. Guvernér Floridy Rick Scott vyzval obyvateľov, aby sa zatiaľ nevracali domov. Niektoré mestá informujú o prípadoch rabovania a úrady sľubujú, že proti nemu nemilosrdne zasiahnu.

17:14 K siedmim z desiatich potvrdených úmrtí na Kube došlo v provincii Havana. Viacero ľudí zahynulo, keď sa zrútili časti zaplavených budov v husto obývaných štvrtiach Havany.

17:12 Najmenej desať obetí na životoch si len na Kube vyžiadal hurikán Irma, ktorý dnes po prechode americkým štátom Florida zoslabol na tropickú búrku. Obete boli vo veku 27 až 89 rokov. S odvolaním sa na kubánske úrady a média o tom dnes informovala agentúra DPA. 

Predpoveď počasia na mapeRýchlosť vetra, 950 hPa, 500 m, 31° S, 80° Z, 11.09.2017 08:00 (SELČ), © VentuSky.com

14:31 Hurikán Irma zoslabol dnes pri prechode americkým štátom Florida v smere na južnú časť štátu Georgia na tropickú búrku. Búrku sprevádzal dnes ráno miestneho času vietor s rýchlosťou 110 kilometrov za hodinu, čo sa stále blížilo sile hurikánu. Národné centrum pre hurikány (NHC) v Miami však predpovedá, že do utorkového popoludnia zoslabne na tropickú tlakovú níž.

MIMORIADNY ONLINE Stav katastrofy!
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Chris O'Meara)

14:15 Takmer 5,8 milióna domácností a podnikov na Floride sa ocitlo bez elektriny v čase, keď v tomto americkom štáte vyčíňa hurikán Irma. Informuje o tom dnes agentúra DPA s tým, že to predstavuje viac ako polovicu štátu. Bude trvať celé týždne, kým sa úplne obnovia dodávky elektrickej energie. Severnejšie od Floridy - v štáte Georgia - je bez elektriny už 100.000 domácností.

MIMORIADNY ONLINE Stav katastrofy!
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gerald Herbert)

13:30 Európska komisia (EK) dnes oznámila, že EÚ mobilizuje ďalšiu finančnú pomoc pre ostrovy v Karibiku, ktoré zasiahol hurikán Irma. Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis v tejto súvislosti zdôraznil, že exekutíva EÚ uvoľnila počiatočnú sumu humanitárnej pomoci vo výške dvoch miliónov eur. Suma je určená pre najviac postihnuté ostrovy v Karibiku, pre kľúčové odvetvia, ako sú zabezpečenie pitnej vody a kanalizácie, poskytovanie zdravotnej starostlivosti, sfunkčnenia odpadového hospodárstva a revitalizácie základnej logistiky.

MIMORIADNY ONLINE Stav katastrofy!
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Instagram/Twitter/Richard Branson)

"Ďalšie finančné prostriedky EÚ zamerané na obnovu sú dostupné v rámci dlhodobejšej pomoci. Táto nová pomoc nasleduje po poskytovaní satelitnej podpory programu EÚ Copernicus, ktorý od minulého týždňa pre postihnutú oblasť poskytuje základné mapovacie služby," uviedol komisár v správe pre médiá.

Podľa jeho slov už boli v teréne rozmiestnení humanitárni experti EÚ, ktorí pomáhajú miestnym orgánom a koordinujú poskytovanie pomoci. Stylianidis pripomenul, že každá krajina v regióne zasiahnutom ničivým hurikánom môže požiadať Úniu o pomoc prostredníctvom Mechanizmu civilnej ochrany EÚ.

12:20 Sila ničivého živlu do seba vtiahla vodu z pobrežia Bahám. Meteorológovia vysvetlili príčinu zvláštneho javu. 

11:20 Irma, ktorá so sebou prinášala ešte v nedeľu vietor s rýchlosťou vyše 200 km/hod., postupne slabne, aktuálne ju sprevádza vietor s rýchlosťou do 135 km/hod.

MIMORIADNY ONLINE Stav katastrofy!
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP/Mike Stocker)

10:41 Ľudia na internete zverejňujú desivé videá hurikánu.

10:30 Napriek tomu, že hurikán zoslabol na najnižšiu úroveň z päťstupňovej škály, smeruje na sever k hraniciam štátu Georgia stále s ničivou silou.

MIMORIADNY ONLINE Stav katastrofy!
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP/Ricardo Arduengo)

10:10 Na mnohých miestach sa začínajú vytvárať tornáda.

9:42 Situácia sa v oblastiach postihnutých hurikánom začína dramatizovať. Zlodeji využili chaos, ktorý nastal v americkom štáte Florida a začali vykrádať opustené domy a obchody. Polícia zatiaľ zatkla 28 ľudí.

MIMORIADNY ONLINE Stav katastrofy!
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP/Ricardo Arduengo)

9:23 Napriek oslabeniu zostáva Irma stále extrémne nebezpečným hurikánom a podľa meteorológov by mala v priebehu dnešného dňa smerovať viac do vnútrozemia a zasiahnuť štáty Georgia, Alabama a Tennessee.

Škody po hurikáne Irma
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

9:17 Majiteľ obchodu v Miami sledoval, ako jeho obchod obkolesila voda.

9:02 Besnenie hurikánom Harvey a Irma bude stáť Spojené štáty približne 290 miliárd dolárov (cca 240 miliárd eur), čo je približne 1,5 percenta hrubého domáceho produktu krajiny. 

8:50 Trump zároveň označil ničivý hurikán Irma za "veľké monštrum". Vláda sa v súčasnosti sústreďuje predovšetkým na záchranu ľudských životov. "Už čoskoro prídeme na Floridu," odkázal v nedeľu Trump pri návrate do Bieleho domu po víkende strávenom v prezidentskom sídle Camp David v štáte Marylande. Zároveň pochválil vládne orgány za doterajšie zvládnutie situácie v hurikánom zasiahnutých oblastiach.

Federálna pomoc zahŕňa dočasné ubytovanie a opravy domov, nízkonákladové pôžičky na nepoistený majetok poškodený hurikánom a iné programy zamerané na pomoc jednotlivcom i podnikateľom v okresoch Charlotte, Collier, Hillsborough, Lee, Manatee, Miami-Dade, Monroe, Pinellas a Sarasota.

Škody po hurikáne Irma
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

8:40 Úrady hlásia už tri úmrtia súvisiace s hurikánom, ktorý smeruje ďalej na sever k mestu St. Petersburg. Irmu aktuálne sprevádza vietor s rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu. Medzinárodné letiská v Miami, Orlande, Tampe či Fort Lauderdale-Hollywood sú uzavreté.

Škody po hurikáne Irma
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

8:35 Oblasť južne od mesta Naples pri ostrove Marco Island zasiahol hurikán s vetrom s rýchlosťou 192 kilometrov za hodinu, odvtedy však oslabol na hurikán druhej kategórie. Viac než 3,4 milióna domácností na Floride je bez elektriny, časti Miami sú pod vodou.

Škody po hurikáne Irma
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

Hurikán slabne a postupuje do vnútrozemia Spojených štátov

Hurikán Irma v nedeľu zoslabol na búrku druhej kategórie a technicky tak stratil označenie hurikánu. S odvolaním sa na americké Národné centrum pre hurikány (NHC) o tom v pondelok informovali agentúry DPA a AP. Irmu, ktorá sa nachádza približne 10 kilometrov severne od mesta Naples, v štáte Florida, sprevádza vietor s maximálnou rýchlosťou do 175 kilometrov za hodinu.

Škody po hurikáne Irma
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

Mohutný hurikán Irma udrel v nedeľu ráno miestneho času na americký štát Florida. Severná stena oka hurikánu, v ktorej je najväčšia rýchlosť prúdenia vzduchu, zasiahla južné časti súostrovia Florida Keys. Irma ako hurikán štvrtej kategórie vyčíňal v tejto oblasti sprevádzaný vetrom s rýchlosťou 215 kilometrov za hodinu a podľa Národného centra pre hurikány (NHC) zostane rovnako silný pri prechode celým súostrovím až k pobrežiu Floridy.  

Škody po hurikáne Irma
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

Úrady nariadili evakuáciu na Floride

Už predtým zasiahol súostrovie Florida Keys a južné pobrežie štátu silnými vetrami a dažďom okraj hurikánu. Viac ako 430.000 domácností a prevádzok zostalo bez dodávok elektrickej energie a podľa niektorých expertov výpadky elektriny postihnú milióny ľudí - v niektorých oblastiach aj na dlhšiu dobu.

Škody po hurikáne Irma
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

Úrady nariadili evakuáciu približne 6,5 milióna ľudí, čo je jedna z najväčších evakuácií v dejinách krajiny. Viac ako 72.000 ľudí sa uchýlilo do vyše 390 záchytných centier po celej Floride. Tamojší guvernér Rick Scott varoval, že pôjde o "najkatastrofálnejšiu búrku, akú doteraz tento štát zažil".

Škody po hurikáne Irma
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

Výstraha pre Atlantu

Americkí meteorológovia vydali v súvislosti s hurikánom Irma výstrahu pred tropickou búrkou aj pre metropolitnú oblasť Atlanty, hlavného mesta štátu Georgia, čo predstavuje prvý takýto prípad v dejinách. Agentúra AP o tom dnes informovala s odvolaním sa na vyjadrenie pobočky Národnej meteorologickej služby v georgijskom Peachtree City.

Škody po hurikáne Irma
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

Hurikán Irma v nedeľu zoslabol na búrku druhej kategórie a technicky tak stratil označenie hurikánu. S odvolaním sa na americké Národné centrum pre hurikány (NHC) o tom v pondelok informovali agentúry DPA a AP. NHC ďalej informovalo, že napriek zoslabnutiu hurikánu ostávajú všetky výstrahy pred hurikánom, tropickou búrkou a návalmi dažďa naďalej v platnosti.

Viac o téme: Donald TrumpSpojené štátyHurikán Irma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu