Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Solidarita je v EÚ základom, hovorí Cséfalvayová: Slovensko musí pomáhať

Katarína Cséfalvayová
Katarína Cséfalvayová (Zdroj: SITA/Ivan Kopčáni)

BRATISLAVA - Aktuálne dianie v Európe si podľa podpredsedníčky Výboru NR SR pre európske záležitosti Kataríny Cséfalvayovej vyžaduje vyčistenie vzťahov a bude si vyžadovať aj opatrenia, ktoré nebudú niekedy populárne. Ako povedala dnes v súvislosti s rozhodnutím Súdneho dvora Európskej únie k slovenskej žalobe na kvóty pre utečencov, aj na Slovensku si musíme uvedomiť, že solidarita je jedným zo základných pilierov EÚ.

„Častokrát sme sa o ňu opierali aj my sami, či už o predsvtupovú pomoc, pri plynovej kríze a ďalších. A prichádza čas, kedy budeme túto pomoc musieť opätovať. Stále si myslím, že budeme musieť efektívne pomáhať ľuďom z vojnami postihnutých území a vieme nájsť také riešenia, aby boli prijímaní ľudia z podobného kultúrneho prostredia,“ zdôraznila Cséfalvayová. Našou príslušnosťou k jadru bude podľa nej táto téma ešte naliehavejšia a zároveň by nás od členstva v ňom nemala odrádzať, lebo sú to globálne problémy, ktorým sa nevyhne žiaden štát.

Podľa Cséfalvayovej vždy pomáhajú tí najsilnejší, a Slovensko už začína byť súčasťou najvyspelejších krajín a preto by malo byť prirodzené, že treba pomôcť aj tým, čo pomoc potrebujú. „Aj z najviac postihnutých oblastí Iraku a Sýrie vieme pomôcť napríklad kresťanským komunitám," dodala poslankyňa.

Súdny dvor Európskej únie (EÚ) tento týždeň zamietol žaloby, ktoré podali Slovensko a Maďarsko v súvislosti s dočasným mechanizmom povinného premiestňovania žiadateľov o azyl v Európskej únii. Podľa neho mechanizmus povinných kvót Európskej rady skutočne a primerane prispieva k tomu, aby mohli Grécko a Taliansko čeliť dôsledkom migračnej krízy z roku 2015. Žaloby, ktoré sa týkali prerozdelenia 120-tisícov utečencov, zamietol v plnom rozsahu. Súdny dvor okrem iného konštatoval, že rozhodnutie, ktoré štáty napadli, je nelegislatívnym aktom a na jeho prijímanie sa nevzťahovali požiadavky na účasť národných parlamentov, ani na verejný charakter zasadnutia a hlasovania Rady, ktoré sa vzťahujú na legislatívne akty.

Viac o téme: Európska úniaKatarína Cséfalvayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu