Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo ste lízali celé leto: Testovali čokoládovú zmrzlinu, radšej to ani nechcite vedieť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/Abs & Ice Cream)

BRATISLAVA - 17 čokoládových zmrzlín sa podrobilo testu ich čokoládovosti. Výsledky? Ani len netušíte, na čom ste si pochutnávali celé leto.

Stačí, aby v zmrzline boli 3 percentá kakaového prášku a môže sa produkt predávať. Kakaová zmrzlina musí obsahovať iba 1,5 percenta kakaa. Takéto sú pravidlá.

Test čokoládovosti zmrzlín spravili Česi. Výsledky priniesol portál dtest.cz. Namerali, že väčšina výrobkov obsahuje iba 4 až 6 percentný podiel kakaa.

Najnižší podiel kakaa (2,7 percenta kakaa) zaznamenala Čokoládová torta. Prešla iba v´daka tomu, že sa započítala neistota merania. Najvyšší podiel kakaa mala zmrzlina Noblissima Chocolat Noir z Lidla.

Kvalita zmrzliny určuje aj podiel tuku vo výrobku. "Titul najtučnejšej a najsmotanovejšej zmrzliny si odniesla Dessert Menu Sao Tome Chocolate Ice Cream z reťazca Marks & Spencer. Laboratórium v nej zistilo celkovú tučnosť 25,6 gramu na 100 gramov, pričom 23 gramov z toho predstavoval mliečny tuk," tvrdí riaditeľka dtestu Hanna Hoffmannová.

Testovali tiež, ako sa rýchlo zmrzlina topí. Najviac vydržala Dessert Menu Sao Tome Chocolate Ice Cream od Marks & Spencer. Najrýchlejšie sa roztopila (za 45 minút sa stratilo 80 percent objemu) Čerstvá čokoládová zmrzlina Fruitisimo.

Zo senzorického testu (povrch, konzistencia zmrzliny) vyšla najlepšie zmrzlina Carte D‘Or Chocolate with Real Belgian Chocolate.

Celkové prvenstvo si odniesla už spomínaná zmrzlina z Lidla Noblissima Chocolat Noir pod ich značkou Gelatelli aj vďaka svojej cene. Nanešťastie, na slovenských pultoch ju nenájdete, majú ju v Česku.

Zmrzlina sa u nás nevyrába

 Na Slovensku sa už v súčasnosti zmrzlina takmer vôbec nevyrába, odkázané je preto na jej dovoz zo zahraničia. Síce Slovenská republika nikdy nepatrila medzi top výrobcov zmrzliny, ešte v roku 2009 sa aspoň časť domácej spotreby pokrývala z domácej výroby.

"Slovenské fabriky vtedy vyprodukovali približne 1,5 litra zmrzliny na obyvateľa ročne, v súčasnosti je to už len necelých 30 mililitrov," vyčíslil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák v analýze vypracovanej na základe údajov z Eurostatu. Väčšia časť zmrzliny sa podľa jeho slov na Slovensko dováža zo susedného Česka, a to takmer dve tretiny. "Približne desatinový podiel majú dovozy z Poľska a Nemecka, na pultoch slovenských obchodov však nájdeme aj zmrzlinu z Maďarska či Belgicka," vymenoval.

Na Slovensku sa pritom spotreba zmrzliny na obyvateľa odhaduje okolo 3 litrov ročne, v Českej republike sú to 3 až 4 litre ročne. Priemerný Európan pritom podľa prieskumu európskej asociácie výrobcov zmrzliny vo vybraných krajinách ročne skonzumuje približne 7 litrov zmrzliny.

Viac o téme: ZmrzlinaČokoládaNanuk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu