Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kaliňák bude diskutovať s ministrami vnútra o rozšírení Schengenu

Minister vnútra Robert Kaliňák
Minister vnútra Robert Kaliňák

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák bude v piatok a sobotu v Bratislave diskutovať s ďalšími trinástimi ministrami vnútra európskych krajín o rozšírení schengenského priestoru. Oznámilo to dnes slovenské ministerstvo vnútra. Rozšírenie Schengenu, ktoré prinesie zrušenie hraničných kontrol, je naplánované na záver tohto roka.

Ministri budú okrem iného debatovať o záveroch testovania rozšíreného Schengenského informačného systému, na ktorý by sa mali pripojiť aj nové členské štáty. Podľa niektorých informácií majú totiž viaceré krajiny problém sa na rozšírený systém napojiť, čo by mohlo ohroziť aj zrušenie kontrol na hraniciach pre nováčikov. Diskutovať by sa malo aj o pripravenosti nových krajín na rozšírenie priestoru i o budúcej spolupráci štátov po rozšírení zóny bez hraničných kontrol.

Podľa ministerstva vnútra by sa na schôdzke okrem slovenského ministra mali zúčastniť ministri vnútra z Česka, Poľska, Maďarska, Litvy, Lotyšska, Estónska, Slovinska a Malty, ktorých krajiny sa snažia dosiahnuť zrušenie kontrol. Ďalej by do Bratislavy mali pricestovať ministri vnútra Nemecka, Rakúska, Talianska, Portugalska a Švajčiarska. Prítomní by mali byť aj zástupcovia Európskej komisie a sekretariátu Rady EÚ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu