Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dobrá správa pre Slovensko: Prestížna agentúra nám predpovedá sľubnú budúcnosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN/BRATISLAVA - Ratingová agentúra Standard & Poor's (S & P) v piatok potvrdila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Slovenska na stupni A +. Výhľad ratingu je stabilný, čo podľa agentúry odráža vyhliadky na silný rast slovenského hospodárstva.

Agentúra podľa slovenského ministerstva financií predpokladá, že hospodársky rast Slovenska by sa mal počas najbližších troch rokov pohybovať okolo 3,5 percenta ročne, a to okrem iného vďaka stúpajúcej spotrebe slovenských domácností, rastu úverovej aktivity bánk a stabilnej úrovni súkromných kapitálových investícií.

S & P podľa ministerstva priaznivo hodnotí takisto nízke zadĺženie verejného sektora, udržateľnosť verejných financií, stabilný objem zahraničných investícií a kapitálovú vybavenosť bankového sektora s nízkym podielom problémových úverov.

Podľa odhadov S & P by mal verejný dlh Slovenska do roku 2020 klesnúť na približne 48 percent hrubého domáceho produktu (HDP). Za riziká hospodárskeho vývoja S & P opäť označuje najmä starnutie populácie, regionálne rozdiely a problém dlhodobej nezamestnanosti, píše ministerstvo na svojich internetových stránkach.

Slovenská centrálna banka (NBS) minulý mesiac potvrdila, že v tomto roku počíta s nárastom ekonomiky o 3,2 percenta. V budúcom roku očakáva zrýchlenie rastu na 4,2 percenta a v ďalšom roku na 4,6 percenta. Vlani sa HDP Slovenska zvýšil o 3,3 percenta.

Viac o téme: HospodárstvoRatingSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu