Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenskí kresťania sa obuli do Kotlebovej strany: Žiadame oddeliť zrno od pliev

Marián Kotleba
Marián Kotleba (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kresťania vyzývajú predstaviteľov Kotlebovej ĽSNS, aby prestali zneužívať Božie meno, jasne sa dištancovali od antisemitizmu, nenávisti voči iným ľuďom a dokazovali to aj konkrétnymi činmi. Štyridsiatka verejne aktívnych slovenských kresťanov, medzi ktorými sú napríklad kazateľ Daniel Pastirčák, historik Ivan Kamenec, bloger Ján Benčík, či predseda KDH Alojz Hlina, to uvádza v spoločnej výzve „Za Boha a za národ?“ – ZA MŇA NEHOVORIA.

Pod vyhlásenie, ktorej celé znenie je zverejnené i na facebookovom profile iniciatívy, sa už podpísalo niekoľko stoviek občanov.

Zástupcovia rôznych kresťanských spoločenstiev vo svojej výzve odmietajú zneužívanie Božieho mena a spájanie kresťanstva s pojmom „Za Boha a za národ“, odsudzujú nenávistné prejavy voči ľuďom iného vierovyznania, či farby pleti, vyhrážanie sa ľuďom s iným názorom, nekultúrne a násilnícke správanie neonacistov, ako i prenikanie extrémizmu do verejného a politického života.

„Vnímame potrebu jasne oddeliť zrno od pliev a urobiť čiaru medzi tými, ktorí sa chcú riadiť skutočnými Božími princípmi a hodnotami a tými, ktorí šíria nenávisť voči iným ľuďom na akomkoľvek základe,“ uvádzajú vo vyhlásení kresťania a žiadajú predstaviteľov vlády a štátu, aby skončili s toleranciou voči nenávisti a sami ju ďalej nešírili. Politikom tiež odkazujú, aby sa zaoberali riešením akútnych problémov Slovenska, medzi ktoré zaraďujú korupciu, zdravotníctvo, či školstvo. Ich nakopenie totiž podľa iniciátorov výzvy prináša akceptáciu fašistických a nenávistných strán a hnutí v spoločnosti.

Iniciatíva zároveň apeluje na predstaviteľov cirkví združených v Ekumenickej rade cirkví na Slovensku, aby sa nanovo pripojili k ich výzve alebo sa aspoň jasne dištancovali od zneužívania kresťanstva na šírenie nenávisti.

Viac o téme: Alojz HlinaMarián KotlebaĽSNS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu