Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Meteorológovia varujú pred mimoriadnym suchom: Niektoré časti Slovenska horia už teraz

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Zuzana Svitanová)

BRATISLAVA – Úvod letnej sezóny je mimoriadne teplý a sucho trápi mnohé oblasti Slovenska. Pred nebezpečenstvom, ktoré suché počasie prináša, varuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stránke. V lete je riziko spojené najmä s požiarmi.

„V uplynulom týždni sa zrážky vyskytovali najmä v jeho závere. Prevažne mali charakter prehánok a búrok, čo spôsobilo ich nerovnomerné plošné rozloženie a veľké lokálne rozdiely. Na západe Slovenska boli úhrny zrážok len nevýrazné, predovšetkým v porovnaní s existujúcim vlahovým deficitom,“ zhodnotili odborníci.

Požiar v bratislavskej Rači: VIDEO polícia musela evakuovať ľudí, toto je pravdepodobná príčina

Za západe dosahovala cez víkend teplota maximá, čo podporilo vysoký výpar vody. Najvyšší bol v okolí Bratislavy (viac ako 47 mm/týždeň), kde SHMÚ zaznamenal aj najvyššiu dennú hodnotu výparu (7,8 mm/deň v sobotu 24.6.2017).  „Vplyvom výdatných zrážok sa situácia výraznejšie zlepšila len na východ krajiny, s výnimkou Košíc, kde aj naďalej monitorujeme veľmi suché podmienky. Pomerne dobrá situácia je aj na Orave a Kysuciach. Veľmi až extrémne suché podmienky však momentálne monitorujeme v rámci monitoringu meteorologického sucha na väčšine územia Slovenska,“ upozornili odborníci.

Meteorológovia varujú pred mimoriadnym
Zobraziť galériu (6)

Záhorie bojuje s extrémnym suchom

Vlahový deficit zintenzívňuje aj pôdne sucho. „Miera intenzity sucha (porovnanie aktuálneho stavu s obvyklými podmienkami v rovnakom období v priebehu rokov 1961-2010) v povrchovej vrstve je na úrovni výnimočného sucha v okolí Nového Mesta nad Váhom a na Záhorí. Na Záhorí sa vyskytujú dokonca lokality s extrémnym suchom. Výrazné sucho zasahuje západnú polovicu Podunajskej nížiny, Záhorie a čiastočne aj stredné Považie. V celom pôdnom profile je výnimočné sucho len na Záhorí (už aj s výskytom extrémneho sucha) a v oblasti Slovenského krasu,“ spresnili.

Zdroj: intersucho.cz/sk
Zobraziť galériu (6)
Zdroj: intersucho.cz/sk  (Zdroj: intersucho.cz/sk)

Okrem Záhoria je výrazné sucho aj na juhozápade Podunajskej nížiny (podhorie Malých Karpát, okresy Senec, Pezinok, Dunajská Streda), v okolí Bánoviec nad Bebravou a Topoľčian, a tiež na Považí, juhu Košickej a východe Juhoslovenskej kotliny. Situácia sa teda oproti predchádzajúcemu týždňu zhoršila.

Zdroj: intersucho.cz/sk
Zobraziť galériu (6)
Zdroj: intersucho.cz/sk  (Zdroj: intersucho.cz/sk)

Prognózy neveštia nič dobré

„Vyhliadky vývoja meteorologického a pôdneho sucha na základe predpovedných modelov naznačujú pretrvávanie súčasnej negatívnej situácie, príp. jej mierne zhoršenie (v prípade intenzity pôdneho sucha) na začiatku júla,“ prognózujú hydrometeorológovia s tým, že jedným z dopadov pretrvávajúceho sucha je vysoký index požiarneho nebezpečenstva lesných porastov.

Meteorológovia varujú pred mimoriadnym
Zobraziť galériu (6)

„V súčasnosti je dosiahnutý najvyšší, piaty stupeň nebezpečenstva na Záhorí a Podunajskej nížine,“ upozornili s vysvetlením, že kumulovaná suma zrážok v lese je značne nižšia ako výpar, vrchná vrstva lesnej pôdy je presušená a stopy sucha sú viditeľné aj na poraste. Vysoký, štvrtý stupeň je vyhlásený aj pre takmer celé západné Slovensko a časť juhu stredného Slovenska.

Meteorológovia varujú pred mimoriadnym
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Andrej Galica)

 

Viac o téme: SuchoLesný požiarPorastHydrometeorológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu