Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Veterná smršť v Prešove: Silná búrka zdevastovala všetko, čo jej stálo v ceste

Po búrke ostali zo stromov len trosky. Zobraziť galériu (18)
Po búrke ostali zo stromov len trosky. (Zdroj: YouTube/Pavol Leto)

PREŠOV – Silná búrka, ktorá sa prehnala v stredu (5.7.) vo večerných hodinách nad Prešovom, poškodila tri strechy a polámala stromy a konáre. Na Tatranskej ulici veterná smršť strhla jednu strechu na rodinnom dome a na ďalších dvoch ich poškodila.

Hasiči v noci pomáhali provizórne prekryť domy celtami. Najviac stromov spadlo na Sídlisku III, na uliciach Prostejovská a Bajkalská, ale tiež na Šafárikovej ulici.

Jeden strom poškodil balkón. Ako uviedla operačná dôstojníčka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, v teréne bolo v noci 21 hasičov so šiestimi kusmi techniky.

VIDEO Veterná smršť v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)
VIDEO Veterná smršť v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

Pomáhali aj členovi prešovského Dobrovoľného hasičského zboru. Búrka netrvala dlho. Všetky cesty sú zjazdné.

VIDEO Veterná smršť v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)
VIDEO Veterná smršť v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová informovala, že mesto vyhlásilo 5. júla o 21.45 h mimoriadnu situáciu.

VIDEO Veterná smršť v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Tiip čitateľa)

VIDEO Veterná smršť v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Tiip čitateľa)

V Michalovciach zničil jediný strom štyri autá

Michalovskí hasiči v stredu (5.7.) v noci zasahovali na dvoch uliciach v meste pre popadané stromy. Jeden zo stromov zasiahol štyri vozidlá. Ako informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach. K obom prípadom boli hasiči privolaní po 21.00 h. Jeden spadnutý strom odstraňovali na Ulici P. O. Hviezdoslava, ďalší na ulici Jána Holého, kde zasiahol štyri vozidlá. K zraneniam osôb podľa jeho ďalších slov nedošlo.

Stromy ničilo aj v Partizánskom

Desiatky polámaných či vyvrátených stromov vo viacerých mestských častiach, poškodený stĺp verejného osvetlenia i odtrhnutú strechu na bytovom dome na Malej Okružnej si vyžiadala v Partizánskom búrka a veterná smršť v stredu (5.7.) večer. S odstraňovaním niektorých škôd začala samospráva už v noci, informoval dnes primátor Jozef Božik.

Búrka s veternou smršťou trvala približne päť minút, pričom poškodila aj časť oplotenia a časť strechy nad prechodom cez budovy na základnej škole na Veľkej Okružnej. Vo Veľkých Bieliciach zase spadol kábel elektrického vedenia, radnica preto v súčinnosti s hasičmi a prevádzkovateľom zabezpečili odstávku elektrickej energie, priblížil ďalej primátor. Následky búrky by mala podľa odhadu Božika samospráva odstraňovať viac ako týždeň. Do upratovania sa zapojili i niektorí Partizánčania.

Mimoriadna situácia stále trvá

V Prešove naďalej platí mimoriadna situácia po stredajšej (5. 7.) veternej smršti s dažďom, ktorá vo večerných hodinách poškodila tri strechy na rodinných domoch na Tatranskej ulici a vyvrátila a polámala stromy hlavne na Sídlisku III. K zraneniam osôb nedošlo.

V teréne boli v noci hasiči, aby pomohli provizórne zakryť poškodené domy, spolu s dobrovoľnými hasičmi odstraňovali z ciest popadané stromy. Silný nárazový vietor poškodil aj viaceré stĺpy verejného osvetlenia. Dnes sú v teréne pracovníci úradu a v spolupráci so zmluvnými firmami dokončujú záchranné práce, pília spadnuté stromy a nebezpečné konáre a odvážajú ich z verejných plôch.

„Stále trvá ešte monitorovanie škôd, pretože naši zamestnanci aj občania hlásia ďalšie škody. Na mestskej stránke je zverejnená výzva pre občanov, aby nahlásili všetky škody vo svojom okolí, ktoré vidia a sú im známe. Pretože napriek tomu, že sme nasadili všetkých našich zamestnancov a všetkých policajtov k monitorovaniu škôd, chceme ich mať čím skôr podchytené, aby sme mohli postúpiť s odstraňovaním následkov,“ uviedla primátorka Andrea Turčanová.

Prvé zasadnutie k mimoriadnej situácii bude dnes popoludní. Primátorka verí, že ju v priebehu týždňa zvládnu. Lebo nestačí situáciu len zmonitorovať, ale tiež odstrániť následky,“ uviedla. Mesto zatiaľ eviduje škody hlavne na verejnej zeleni, spadnutých plotoch a múrikoch. Ich výšku zatiaľ nezverejnilo.

Občania môžu hlásiť spadnuté stromy a nánosy konárov na ich odstránenie na telefónnom čísle: 051/3100 246 (počas úradných hodín od 8.00 do 16.00 h), na email: petronela.galdunova@presov.sk, daniela.dzubajova@presov.sk.

Aj v Trenčianskom kraji

Dovedna desať zásahov v súvislosti so silným vetrom a dažďom absolvovali v priebehu stredajšieho (5.7.) večera príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ)  v Trenčianskom kraji. Išlo predovšetkým o odstraňovanie spadnutých stromov a konárov z ciest a miestnych komunikácií v okrese Partizánske, informoval dnes hovorca hasičov v Trenčianskom kraji Marián Petrík. 

"V rámci Trenčianskeho kraja pri týchto udalostiach zasahovalo spolu desať príslušníkov HaZZ s troma kusmi hasičskej techniky a 11 členov miestnych dobrovoľných hasičských zborov s troma vozidlami," uviedol Petrík. 

Spadnuté stromy hasiči odstraňovali v Oslanoch v okrese Prievidza, v Partizánskom vo Veľkých Bieliciach, pri nemocnici, na uliciach Veľká Okružná, Škultétyho, Nábrežná, Malá Okružná a Školská. Na Malej Okružnej tiež vymedzili a zabezpečili priestor pod odtrhnutou strechou bytového domu.

Zaznamenali ste výkyvy počasia aj vo vašej obci alebo meste? Dajte nám vedieť na tipy@topky.sk.

Viac o téme: BúrkaPrešov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu