Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nitra: Nevidiaci budú mať kino!

Erika Šodorová: „Túto nástenku čoskoro nahradí premietacie plátno.“
Erika Šodorová: „Túto nástenku čoskoro nahradí premietacie plátno.“

NITRA - Zdanlivo neuveriteľné sa stane skutkom! Nevidiaci a ľudia so zvyškami zraku si budú môcť vychutnať filmy vo vlastnom kine! V auguste ho po prvýkrát na Slovensku otvoria v meste pod Zoborom.

Kinosálou bude klubová miestnosť únie nevidiacich a slabozrakých na sídlisku Klokočina. V auguste začnú premietať prvých päť filmov - Účastníci zájezdu, Postřižiny, Snouborďáci, Horem pádem a pre nevidiace deti Harryho Pottera.

Originálny projekt vypracovala šéfka neziskovej organizácie SINA Erika Šodorová a podpredseda celoslovenskej únie Jozef Zbranek. „Nevidiaci sa neraz pýtajú zdravých, kto koho vlastne v kriminálke zabil. Ak aj majú zdravých príbuzných, ktorí sa snažia dej komentovať, často pri tom nevystihnú podstatu,“ hovorí E. Šodorová.

Sumou 50-tisíc Sk prispel na vybavenie kina mobilný operátor, časť peňazí ešte musia získať od sponzorov. Filmy si budú kupovať alebo požičiavať. Napríklad zo Zlína, kde je veľká videotéka diel so zvukovou stopou s komentárom herca. Výhodou komentovaných filmov je, že ľudský hlas opisuje pocity hrdinov na plátne, a zároveň približuje, čo sa odohráva počas tichých páuz.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu