Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Externí študenti budú platiť za štúdium

BRATISLAVA - Vysoké školy budú môcť spoplatniť časť externého štúdia. Rozhodli o tom dnes koaliční poslanci, ktorí v parlamente presadili novelu vysokoškolského zákona.

Časť externistov by sa naopak mala podľa predlohy plateniu vyhnúť. Proti spoplatneniu externej formy štúdia, v ktorej sa vzdeláva asi tretina vysokoškolákov, sa už skôr okrem opozície postavila aj vládna ĽS-HZDS, ktorá po zapracovaní niektorých zmien však novelu nakoniec podporila.

Novelu podporilo 83 prítomných poslancov koalície, 56 zástupcov opozície naopak hlasovalo proti. "Som osobne presvedčený, že tento zákon pomôže vysokým školám," povedal po hlasovaní minister školstva SNS Ján Mikolaj (SNS). Dodal, že je potrebné zvýšiť kvalitu vzdelania.

Návrh ministerstva školstva pôvodne počítal so spoplatnením všetkých odborov vysokoškolského externého štúdia. Podľa schválenej novely však bude vláda určovať, ktoré externé študijné smery budú preplácané. Ostatné odbory či študijné miesta, na ktoré škola nebude mať peniaze od štátu, bude môcť spoplatňovať. Študenti, ktorí sa nedostanú na bezplatnú formu štúdia, si však budú môcť zobrať na školné pôžičku zo Študentského pôžičkového fondu.

Spoplatnenie externého vysokoškolského štúdia podľa ministerstva obmedzí doterajšiu prax, keď vysoké školy vyberali od diaľkových študentov poplatky prostredníctvom na to zriadených firiem či neziskových spoločností, čo bolo podľa niektorých právnikov nelegálne.

Ako bude vyzerať spoplatnenie v praxi, však zatiaľ nie je isté. "Ideme s nariadením do vlády, kde upravíme všetky podmienky aj pravidlá, ktoré v rámci tohto zákona prešli," povedal Mikolaj novinárom bez ďalších podrobností.

Schválené zmeny kritizovala opozícia. Podľa exministra školstva Martina Fronca (KDH) prinesie novela chaos do vyberania poplatkov a bude diskriminačná voči tým študentom, ktorí budú za diaľkové štúdium platiť. "Prijalo sa veľké množstvo veľmi chaotických opatrení, ktoré v žiadnom prípade nesmerujú k zvýšeniu kvality," doplnila Tatiana Rosová (SDKÚ-DS).

Čiastočné spoplatnenie vysokoškolského denného i externého štúdia v minulosti vo vláde Mikuláša Dzurindu neúspešne presadzoval aj Fronc. Vyberanie školného sa však malo kompenzovať pôžičkami či sociálnymi štipendiami. Prípadné spoplatnenie denného štúdia súčasná vláda odmietla vo svojom programovom vyhlásení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu