Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Opozícia opustila rokovanie výboru o Padovi a Kužmovi

Martin Pado
Martin Pado

BRATISLAVA - Mandátový výbor parlamentu zatiaľ nerozhodol v prípade disciplinárneho stíhania poslancov opozičnej SDKÚ-DS, ktorí politiku vládnych predstaviteľov nepriamo prirovnali k totalitným režimom.

Zástupcovia opozičných klubov dnes totiž na protest proti zámeru koalície prešetriť ich výroky opustili rokovanie výboru, ktorý tak nebol uznášaniaschopný. Sankcii v podobe pokuty či povinného ospravedlnenia sa však opoziční poslanci zrejme vyhnú.

Opozícia odišla zo zasadnutia výboru po tom, čo neprešiel jej návrh na skončenie disciplinárneho konania. "Odmietame sa zúčastňovať na takomto rokovaní, pretože považujeme za nenáležité, aby mandátový a imunitný výbor stíhal poslancov za výroky prednesené v parlamente," povedala novinárom stranícka kolegyňa stíhaných poslancov Martina Pada a Štefana Kužmu Lucia Žitňanská.

Návrh na ukončenie konania však dala po odchode opozície aj šéfka výboru z vládneho Smeru-SD Renáta Zmajkovičová. Okrem toho však v návrhu uznesenia chcela presadiť, aby výbor vyslovil "poľutovanie nad skutočnosťou, že poslanci používajú v pléne alebo pri rokovaniach Národnej rady osobné útoky a invektívy."

Keďže Zmajkovičová prišla s návrhom až po odchode opozície, výbor o ňom nemohol hlasovať. K uznášaniaschopnosti výboru, v ktorom má inak koalícia miernu väčšinu, chýbal hlas Viliama Vetešku z vládnej ĽS-HZDS, ktorý je po operácii hlavy práceneschopný. Výboru sa tak možno nepodarí prípad uzavrieť až do jeho návratu do práce.

Pobúrenie koalície vyvolal Kužmov výrok počas marcovej rozpravy o stanovisku parlamentu k štatútu srbskej provincie Kosovo. Kritiku bombardovania Juhoslávie vtedy prirovnal k odsudzovaniu spojeneckých náletov na nacistické Nemecko. Bývalý minister vnútra Pado zas neskôr pri rokovaní o novele zákona o policajnom zbore vyhlásil, že krajinu vracia do "obdobia tvrdého boľševizmu, násilnej kolektivizácie, vyvlastňovania a znárodňovania, čo je mimochodom asi spoločná črta všetkých nominantov vlády za stranu Smer."

Podľa Zmajkovičovej, ktorá celý prípad priniesla pred mandátový výbor, ide o hrubú urážku, ktorých by sa poslanci mali vyvarovať. Podľa opozície je zas postup výboru snahou zastrašiť ju . "Trestať opozičných poslancov len za to, že vyslovili slobodne svoj názor, je vážnym podkopávaním parlamentnej demokracie," povedal dnes Tomáš Galbavý z SDKÚ-DS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu