Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Ministerstvo vnútra za Pada pochybilo pri tendri

Martin Pado
Martin Pado

BRATISLAVA - Bývalé vedenie ministerstva vnútra podľa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) porušilo zákon pri tendri na dobudovanie integrovaného záchranného systému. Hrozí mu za to pokuta do výšky pol milióna korún. ČTK o výsledkoch kontroly informovala hovorkyňa úradu Helena Fialová.

Ministerstvo pod vedením Martina Pada z terajšej opozičnej SDKÚ-DS podpísalo zmluvu so spoločnosťou Ericsson Slovakia za približne pol miliardy korún vlani 4. júla, teda v posledný deň pôsobenia bývalej vlády. Úrad po skončení kontroly uviedol, že kontrakt bol podpísaný skôr, ako povoľuje zákon. "Neboli dodržané potrebné lehoty," povedala Fialová. Za takýto postup musí úrad podľa nej ministerstvu uložiť pokutu; tá sa pritom môže pohybovať v rozmedzí od 10.000 do 500.000 korún.

O konkrétnej výške sankcie rozhodne ÚVO, pričom správne konanie sa musí začať do roka od ukončenia kontroly. Proti rozhodnutiu ÚVO o porušení zákona sa podľa Fialovej už ministerstvo nemôže odvolať.

Reakciu Pada sa ČTK zatiaľ nepodarilo získať. Exminister však už skôr pre médiá obvinenia z porušenia zákona odmietol.

"Je to zodpovednosť exministra Martina Pada. Môžeme len špekulovať o pohnútkach, prečo sa tak poponáhľal s podpisom zmluvy," reagoval hovorca úradu Roberta Kaliňáka (Smer-SD) Erik Tomáš.

Firmu na integrovaný záchranný systém, ktorý má zosúladiť prácu hasičov, polície a zdravotníkov pri zachraňovaní ľudí, vybralo ministerstvo priamo bez verejnej súťaže. Takýto postup odôvodnilo tým, že požadované práce alebo služby môže poskytnúť len určitý dodávateľ. Takýmto výberom firmy ministerstvo nepochybilo, dodala Fialová.

Ministerstvo vnútra dostalo pokutu 12 miliónov korún už v minulosti počas úradovania Vladimíra Palka (KDH) za nákup hasičských striekačiek. Súčasný minister Kaliňák ešte ako opozičný politik, ale aj po nástupe do funkcie, kritizoval svojich predchodcov za chyby pri tendroch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu