Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Výroky Pada a Kužmu nezostanú bez povšimnutia

Martin Pado
Martin Pado

BRATISLAVA - Mandátový a imunitný výbor parlamentu začal rozhodnutím koaličných poslancov disciplinárne konania proti poslancom SDKÚ-DS Martinovi Padovi a Štefanovi Kužmovi pre ich výroky v rozprave.

Opozícia považuje za neprijateľné, aby výbor určoval hlasovaním hranice slobody prejavu. Po skončení rokovania o tom médiá informovali jeho aktéri.

Predsedníčka výboru Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) predložila výboru návrh na začatie disciplinárneho konania proti Kužmovi a Padovi. „Treba sa začať zaoberať otázkou, či v pléne nie sú niekedy invektívy alebo či výroky poslancov neurážajú alebo nezasahujú do práv poslancov,“ povedala Zmajkovičová médiám s tým, že výbor zvolala z vlastnej iniciatívy a konanie sa začalo hlasovaním poslancov.

Výbor sa podľa nej nezaoberal konkrétnym obsahom výrokov Pada a Kužmu, ktoré na ďalšej schôdzi výboru vysvetlia. „Nenaráža to na slobodu prejavu, ale ak ma niekto prirovnáva k diktátorskému režimu, chcem vedieť, kde našiel také synonymum,“ povedala Zmajkovičová s tým, že netreba predbiehať, k akému záveru výbor dospeje a či bude Pada a Kužmu sankcionovať. „My len začíname rokovať a možno to uzavrieme bez pokuty a vysvetlí sa to ako nedorozumenie,“ dodala Zmajkovičová s tým, že by sa malo v poslaneckých kluboch hovoriť o odstránení invektív a nastolení kultúry rokovania.

„Považujeme za neprijateľné, aby tento výbor určoval hlasovaním hranice slobody prejavu,“ povedala Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) a dodala, že ak sa niektorý koaličný poslanec cíti dotknutý, nemal by sa hanbiť podpísať pod návrh na začatie disciplinárneho konania. Reagovala tým na fakt, že pod návrh sa nikto nepodpísal. „Je hanba, že sa koaliční poslanci skrývajú za hlasovanie vo výbore,“ povedala Žitňanská. Podľa Tomáša Galbavého (SDKÚ-DS) ide o systematický pokus zastrašiť opozičných poslancov, ktorý má oslabiť vôľu opozície kritizovať koalíciu a poukazovať na citlivé témy.

Kužma v rozprave ku Kosovu 27. marca povedal: „...keď spojenci za 2. svetovej vojny bombardovali hitlerovské Nemecko, to dnes neznamená, že keby Nemecko bolo ohrozené, že títo spojenci ho nebudú brániť. V Srbsku sa páchali genocídy, bolo tam mučenie, bolo tam znásilňovanie. Postaviť sa proti tomu bolo presne rovnakou povinnosťou demokratov, ako postaviť sa proti hitlerovskému režimu. Odsúdenie práve zastavenia týchto zločinov je rovnakým odsúdením, ako keby ste dnes odsudzovali tých, ktorí bojovali proti Hitlerovi.

Pado v rozprave k novele zákona o Policajnom zbore 17. mája povedal: „Novela zákona o Policajnom zbore, ktorú predložil pán minister Kaliňák, vracala túto krajinu do obdobia tvrdého boľševizmu, nechajte ma dohovoriť, prosím vás. Do obdobia tvrdého boľševizmu, násilnej kolektivizácie, vyvlastňovania a znárodňovania, čo je mimochodom asi spoločná črta všetkých nominantov vlády za stranu Smer a políciu špeciálne do dôb neslávne známeho Beriu a KGB. Či sa vám to páči alebo nie“.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu