Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Fronc: Mikolajova novela je úbohá

Martin Fronc
Martin Fronc

BRATISLAVA - Vysokoškolská novela je úbohá, vnesie chaos a ide proti vysokým školám a študentom. Povedal to v utorok v parlamente poslanec za KDH a bývalý minister školstva Martin Fronc.

Novelu považuje za paškvil, ministra školstva sa opýtal, či nechce návrh stiahnuť z rokovania. Šéf rezortu tak nechce urobiť, Fronc preto predložil procedurálny návrh, aby sa nepokračovalo v rokovaní o návrhu novely. „Nepresadzujte tvrdohlavo to, čo je na škodu vysokým školám a študentom,“ uviedol Fronc. Podľa neho na prípravu dobrého návrhu treba ešte pol roka.

Fronc ostro kritizoval spoplatnenie externistov. Domnieva sa, že návrh je v rozpore s elementárnou spravodlivosťou, pretože v jednej lavici budú sedieť rôzni študenti. Jedni budú platiť nekalé peniaze rôznym eseročkám či občianskym združeniam, ďalších spoplatnia podľa tejto novely a ostatní budú študovať zadarmo.

Podľa Fronca poplatky pre externistov sú protiústavné. „Na chvíľu sa zdalo, že to pochopil koaličný partner HZDS, či to je pravda alebo to bola len hra na dobrého uja alebo či nešlo o vzájomné šachovanie, ako presadiť niektoré svoje záujmy v koalícii, dozvieme sa veľmi rýchlo. Vaše hlasovanie dá odpoveď,“ vyhlásil Fronc.

Predsedovi ĽS-HZDS Vladimírovi Mečiarovi sa tiež nepozdáva spoplatnenie externých študentov. Minister školstva Ján Mikolaj tvrdí, že s Mečiarom sa na školnom dohodol. Mečiar doteraz neprezradil, či novelu podporí.

Fronc pripomenul, že Smer-SD a jeho predseda Robert Fico bojoval proti poplatkom za vysokoškolské štúdium, nezdráhal sa využiť študentské štrajky, keď bola pri moci Dzurindova vláda a dnes chce od externistov vyberať poplatky. Fronc neverí, že nová úprava pomôže vyriešiť nelegálne vyberanie peňazí od študentov. „Premiér musí vedieť, že legalizáciou neprávostí nenastolí právo,“ uviedol Fronc.

Za dobré riešenie Fronc označil, ak by sa na štúdiu finančne podieľali všetci externisti alebo by neplatil nik. V opačnom prípade sa vytvorí korupčné prostredie, pretože každý bude chcieť byť v skupine tých, ktorí nebudú platiť. Froncovi sa ďalej nepáči, že už nemajú byť výskumné univerzity. „Je to rezignácia na kvalitu vysokých škôl,“ dodal Fronc. Je proti tomu, aby sa posilnili právomoci správnych rád. Podľa neho novela oberá vysoké školy o akademické slobody. „Je to prvý krok k skrytej privatizácii verejných vysokých škôl,“ upozorňuje Fronc.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu