Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Začína akcia Byť eko je in: Atraktívne podujatie pre všetky generácie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Jozef Badida)

BRATISLAVA - Zajtra sa začína IV. ročník úspešného podujatia DENS 2017 - BYŤ EKO JE IN, BUĎTE EKO AJ VY, ktoré je zamerané na všetky generácie. Postupne zavíta to Bratislavy (3.6.), Žiliny (5.6), Trnavy (7.6.) a Banskej Bystrice (9.6.).

Pre dospelých budú pripravené prospešné informácie ako získať financie na zateplenie rodinných domov či obnovu panelákov. Poradia vám priamo zástupcovia ministerstva dopravy a výstavby SR, ako aj Štátneho fondu rozvoja bývania. Od 15. júna sa totiž stanú  príspevky na zateplenie rodinných domov ešte atraktívnejšie, max. výška sa zvýši na 8.800 eur. 

Nebudú chýbať ani staré dobré obnoviteľné zdroje energie (solárne systémy, fotovoltika) a prospešné informácie ohľadne dotačného programu Zelená domácnostiam. Záujem o dotácie je naďalej ohromný, veď zatiaľ posledné 11. kolo bolo ukončené už po 9 minútach od spustenia.

Pristavené budú aj elektromobily – atraktívny Fisker Karma a v niektorých mestách Nissan Leaf  či Peugeot iOn. Samozrejme netreba jazdiť len autami, na podujatí si budete môcť vyskúšať aj elektrobicykle. Rovnako vám vystavovatelia vysvetlia, ako sa dá energeticky zhodnotiť použitý kuchynský olej.

Začína akcia Byť eko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jozef Badida)

Pre deti a mládež sú zasa pripravené ekoinformácie hravou formou, takže sa zabavia a popritom aj niečo zaujímavé dozvedia. Tí najaktívnejší dostanú knižočku a DVD s animovanou rozprávkou Motýľ Jasoň.

Navyše v Bratislave a Trnave zástupcovia nemeckej ambasády predstavia ich cestu transformácie energetiky (Energiewende), čiže zámer nemeckej vlády odpojiť najneskôr do roku 2022 všetkých 7 jadrových elektrární a vo výrobe energie staviť najmä na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. V Žiline sa môžete tešiť na unikátnu technológiu – autíčko jazdiace na vodík, zostrojené študentmi miestnej Dopravnej akadémie či informácie o ekologických a ekonomických výhodách vykurovania drevenými peletami od lokálneho výrobcu. V Banskej Bystrica zasa zaujme technologická novinka okuliare Samsung Gear, vďaka ktorým budú môcť návštevníci absolvovať virtuálnu prehliadku jadrovej elektrárne Mochovce. 

Tešiť sa môžete na atraktívnu tombolu - let helikoptérou ponad Liptov, bicykel, 350 eur poukážka na nákup elektrobicykla, nákupné poukážky do kníhkupectva a OC IKEA, ale aj prenocovanie v slovenskom eko-hoteli Dália. Osobitne v Bratislave budeme losovať víťaza, ktorý si bude môcť na víkend zapožičať elektromobil Nissan Leaf.

Putovný projekt DNES 2017 sa uskutoční pod záštitou primátorov Bratislavy - Iva Nesrovnala, Žiliny – Igora Chomu, Trnavy – Petra Bročku a Banskej Bystrice – Jána Noska, ako aj vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušana Chreneka, ktorý dodáva:

„Som rád, že podujatie Dni energie už po štvrtýkrát predstaví obyvateľom slovenských miest špičkové zelené technológie, možnosti úspor energie ako aj formy udržateľnej dopravy. Dnes je už jasné, že tradičné spôsoby výroby a distribúcie energie, ale aj naša doprava založená na fosílnych palivách, sú nielen zastarané ale aj dlhodobo neudržateľné. Budúcnosť patrí novým čistým technológiám, ktoré zaručia stabilné a bezpečné dodávky energie všetkým ľudom za priaznivé ceny pri čo najmenšej záťaži na životné prostredie. Európska únia sa snaží tejto nadchádzajúcej energetickej revolúcií nielen prispôsobovať ale byť jej globálnym lídrom. Okrem priaznivých dopadov na životné prostredie a na peňaženky ľudí totiž majú tieto zelené technológie obrovský potenciál na vytváranie nových kvalitných pracovných miest a budú kľúčové aj pre konkurencieschopnosť európskeho hospodárstva. Európska komisia preto víta každú iniciatívu na podporu zelených technológií a obzvlášť také, ktoré umožňujú ľudom si ich výhody a prínosy vyskúšať na vlastnej koži."

DENS 2017, organizované portálom Energie pre Vás, sa teda prestaví v Bratislave pred OC IKEA (3.6.), v Žiline (5.6.2017) na Nám. A. Hlinku, v obchodnom centre City Aréna v Trnave (7.6.2017) a v Banskej Bystrici (9.6.2017) na Nám. SNP. Vždy medzi 10:00 a 17:00. Vstup voľný. Podujatie moderuje Ludwig Bagin (BA) a Michal Várošík (ZA, TT, BB).

Viac informácií na http://energieprevas.sk/dens-2017FB.

Viac o téme: EnergiaEnergie pre vás
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu