Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Obrovské zlyhanie polície: Tisíce ľudí na protikorupčnom pochode v Bratislave v ohrození

Dodávka počas veľkého protikorupčného pochodu
Dodávka počas veľkého protikorupčného pochodu (Zdroj: FB / RTVS)

BRATISLAVA - Ľudia na Veľkom protikorupčnom pochode boli v ohrození, myslia si bezpečnostní experti. Dôvodom mala byť dodávka, ktorá sa chvíľu pohybovala v dave.

O situácii informovala RTVS, ktorá má zároveň k dispozícii aj video. Na ňom možno vidno dodávku, ktorá sa pohybuje v presúvajúcom sa dave počas aprílového Protikorupčného pochodu, ktorého sa zúčastnili tisíce ľudí. Vodič mal prejsť 30 metrov v protismere idúcich ľudí a až potom ho zastavila policajná hliadka.

Polícia podľa slov svojho šéfa Tibora Gašpara nepochybila. „Nemohla byť z tohto priestoru vylúčená úplne premávka, lebo o to zvolávateľ nepožiadal," vysvetlil Gašpar a dodal, že na celosvetové dianie okolo terorizmu polícia reaguje včas. Dávid Straka, jeden z organizátorov protestu, a bezpečnostní analytici si ale myslia opak.

Správy RTVS

Polícia umožnila na Protikorupčnom pochode pohyb dodávky v dave. Bezpečnostní experti hovoria o zlyhaní. RTVS má k dispozícii video*** Po útokoch v Nice či Berlíne, keď teroristi vrazili do davu ľudí s dodávkou a nechali za sebou desiatky mŕtvych, sa na väčšine miest pri zhromaždeniach sprísnili bezpečnostné opatrenia.

Organizátori magistrát aj políciu vraj niekoľkokrát žiadali o uzatvorenie cesty aj vypratanie ulice. „Povedali nám, že dopravu nemusíme blokovať my, ani žiadne žiadosti na to dávať, že to je vec, ktorú si oni zoberú na starosť. My sme dokonca chceli, aby dali preč parkujúce autá, aby sa napríklad nezničili. Aby to označili páskami a zábranami. Ale to nespravili," vyjadril sa Straka.

Je to zbraň, tvrdí autor videa

„Auto v dave je zbraň. Pokiaľ neskontrolujete auto a vodiča, neviete, aké má úmysly. Čo má v tom aute, v tej nepriehľadnej skrini, čo tam má schované. To boli všetko veci, ktoré mali byť vopred identifikované," vysvetľuje Martin Kralovič, autor videa a bezpečnostný manažér.

Podobne vidí situáciu aj bezpečnostný analytik Jaroslav Naď. Ako tvrdí, polícia nemala dovoliť, aby sa cudzie vozidlo pohybovalo medzi tisíckami ľudí. „Aj bez toho, aby tam bol záujem o vykonanie teroristického aktu alebo niečo podobné, už to bolo ohrozenie pre tých ľudí, že tam jednoducho takéto vozidlo prechádzalo pomedzi dav. Z tohto si musí polícia zobrať ponaučenie. Chvalabohu nič sa nestalo, ale to sa nesmie opakovať nikdy v budúcnosti," povedal pre RTVS.

Viac o téme: Veľký protikorupčný pochod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu