Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Fico: Konečne máme Zákonník práce, ako sa sluší na EÚ

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Konečne máme na Slovensku Zákonník práce, ako sa sluší na štát, ktorý je v Európskej únii. V diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to povedal predseda vlády Robert Fico.

Podľa premiéra sme mali jeden z najliberálnejších zákonníkov práce v Európe, ktorý chránil najmä záujmy zamestnávateľov. Nová úprava chráni oveľa viac zamestnanca.

"Všetko je kompromis, dôležité však je, či sme prijali Zákonník práce pre ľudí alebo neprijali," povedal a zdôraznil, že prijatý Zákonník práce je pre ľudí. "Som presvedčený, že neohrozí ekonomický rast." Zákonník práce podľa neho zodpovedá programovému vyhláseniu vlády.

Cieľ vlády zaviesť euro 1. januára 2009 vládu veľmi obmedzuje, lebo musíme plniť veľmi prísne maastrichtské kritériá. "Stále nám klesá deficit, my predpokladáme deficit v budúcom roku 2,4 percenta a v tom ďalšom roku iba 1,8 percenta." Tento rok je to 2,9 percenta HDP. Pokiaľ ide o deficit, plní sa základné kritérium, hoci je obmedzujúce. Preto považuje návrhy na zníženie daní "za sabotáž".

V druhom kritériu - výške verejného dlhu sme na úrovni 30 %, pritom kritérium je až 60 %. Tretie najčastejšie spomínané kritérium je výška inflácie. "Nikto nespochybňuje, že plníme kritérium aj v tejto oblasti."

Vláda robí všetko pre to, aby inflácia bola čo najnižšia. Rozhodnutie, či Slovensko zavedie alebo nezavedie euro však nie je len v rukách slovenskej vlády, je to aj rozhodnutie Európskej centrálnej banky, pripomenul premiér a zdôraznil, že toto rozhodnutie sa očakáva v máji alebo v júni 2008. "Toto rozhodnutie budeme rešpektovať, Slovensko je na ceste k euru."

Robert Fico sa vyjadril aj k téme rozšírenia tzv. generálneho pardonu, ktorý vlani prijala NR SR na ochranu koncesionárov pred platením neúmerne vysokých penále z omeškania. Toto opatrenie nebolo podľa neho dostatočne pripravené a vytvorilo priestor na súčasné vydieračské praktiky. Verí, že koncesionárom pomôže opatrenie, ktoré pripravil minister kultúry spolu s ministrom spravodlivosti a bude predložené do národnej rady ako poslanecký návrh.

"Retroaktivita je vyslovene zakázaná len v trestnom práve. Retroaktivita nie je vítaná v civilnom práve, ale je možná. Toto je právnická definícia retroaktivity. Preto nemáme s ňou vôbec žiaden problém. Vôbec si ani neviem predstaviť, že by bolo možné ústavne napadnúť takúto novelizáciu, ktorú chceme realizovať veľmi rýchlo," upozornil.

Fico je za to, aby Mandátový a imunitný výbor Národnej rady SR viedol disciplinárne konanie voči poslancom SDKÚ-DS Štefanovi Kužmovi a Martinovi Padovi za ich výroky v parlamentnej rozprave. Ako predseda vlády - člen exekutívy - však nechce komentovať prácu parlamentu. Návrh šéfa NR SR Pavla Pašku na obmedzenie poslaneckej imunity podporuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu