Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Školská jedáleň podávala žemľovku, na ktorú stravníci nezabudnú: Nakazených 19 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

SPIŠSKÝ ŠTVRTOK - Stravníci v školskej jedálni na Základnej škole v Spišskom Štvrtku v okrese Levoča ešte v piatok 24. marca zjedli žemľovku, ktorá zapríčinila epidemický výskyt salmonelózy spôsobenej Salmonelou enteritidis. Ako v piatok 31. marca informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Prešove, ochorelo 19 osôb, z toho bolo 17 dospelých.

U pacientov dominovali bolesti brucha, hnačky, dehydratácia, zvracanie a vysoké teploty. Šesť nakazených bolo hospitalizovaných v nemocnici. Prevádzku školskej jedálne dočasne prerušili. 

"V stravovacej prevádzke bol 27. marca Oddelením epidemiológie spolu s Oddelením hygieny detí a mládeže z Popradu vykonaný štátny zdravotný dozor. Na vyšetrenie odobrali aj päť kusov vajec, z ktorých sa žemľovka pripravovala, avšak s negatívnym výsledkom," uvádza sa na internetovej stránke RÚVZ v Prešove. Školská jedáleň dodáva stravu aj pre materskú školu, kde ochorenie nezaznamenali. Podľa RÚVZ v Prešove sa v epidemiologickom šetrení pokračuje aj naďalej. 

Viac o téme: SalmonelózaŽemľovkaSpišský Štvrtok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu