Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

To už snáď ani nie je možné: Ďalšia kontrola odhalila nové nakazené mäso z Brazílie

Analýza vzoriek v Národnom referenčnom centre pre salmonelózy na ÚVZ SR. Zobraziť galériu (3)
Analýza vzoriek v Národnom referenčnom centre pre salmonelózy na ÚVZ SR. (Zdroj: Národné referenčné centrum pre salmonelózu na ÚVZ SR)

BRATISLAVA - Hygienici našli v podozrivom mäse z Brazílie ďalší typ salmonely – kmeň Salmonella Minnesota. Nákaza bola detekovaná v troch vzorkách odobraných v zariadeniach spoločného stravovania. Nález potvrdila laboratórna analýza vykonaná v Národnom referenčnom centre pre salmonelózy na ÚVZ SR.

Krátko po tom, ako hygienici v mäse z Brazílie objavili nový typ salmonely kmeňa Mbandaka, ohlásili  ďalší nález, tentoraz z kmeňa Minnesota. „Dnes sme typizovali v Národnom referenčnom centre pre salmonelózy Úradu verejného zdravotníctva SR v ďalšej jednej vzorke mäsa pôvodom z Brazílie, rovnako odobratej odbornými pracovníkmi RÚVZ v zariadení spoločného stravovania, izolát salmonely Salmonella Minnesota, O:21 H:b:e,n,x. Išlo o kuracie rezne solené,“ uviedol Ján Mikas, hlavný hygienik SR.

Nové kontroly škandalózneho brazílskeho mäsa v reštauráciách: Rady, ktoré vám zachránia zdravie!

Ďalšie štyri pozitívne vzorky s prítomnosťou salmonel boli dnes zaslané do Národného referenčného centra pre salmonelózy ÚVZ SR na ďalšiu sérotypizáciu. Všetky vzorky boli odobraté z mäsa dodaného do zariadení spoločného stravovania od oficiálnych dodávateľov v Slovenskej republike, ktorých úradná kontrola je v kompetencii orgánov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

To už snáď ani
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Národné referenčné centrum pre salmonelózu na ÚVZ SR)

Prevádzkovateľom zariadení spoločného stravovania, v ktorých bolo zistené mäso s prítomnosťou salmonely, uložili príslušné RÚVZ v SR opatrenia okamžitého stiahnutia vyššie uvedených druhov mäsa z použitia na prípravu pokrmov.

To už snáď ani
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Národné referenčné centrum pre salmonelózu na ÚVZ SR)

Od 23. 3. do 4. 4. 2017, v priebehu dvoch týždňov, vykonali pracovníci RÚVZ v SR spolu 3 884 kontrol v 3 779 zariadeniach spoločného stravovania, pričom v 837 zariadeniach bolo zistené mäso, resp. mäsové výrobky pôvodom z Brazílie. Najčastejšie išlo o mrazené solené kuracie prsia bez kosti a kože a kuracie pečienky hlboko zmrazené a kuracie rezne hlbokomrazené - v celkovom množstve 24 244 kilogramov. Zároveň 1 273 zariadení spoločného stravovania bolo kontaktovaných telefonicky, prípadne e-mailom. V zariadeniach spoločného stravovania bolo na laboratórnu analýzu odobraných 70 vzoriek mäsa a mäsových výrobkov. Mimoriadne kontroly v zariadeniach spoločného stravovania zamerané na overovanie zdravotnej bezpečnosti mäsa a mäsových výrobkov používaných na prípravu konečných pokrmov prebiehajú intenzívne aj naďalej.

 

 

Viac o téme: SalmonelaMinnesotaBrazílske mäso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu