Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nezaradení poslanci vyzývajú premiéra: Šéf ÚVO by mal byť odborníkom, chcú garancie

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sedem nezaradených poslancov Národnej rady SR žiada premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby garantoval, že výber nového predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) nebude výsledkom politických dohôd, ale iba vyhodnotením odborných a osobnostných predpokladov uchádzačov. Predsedovi vlády poslali otvorený list, v ktorom formulujú požadované garancie.

Pod listom sú podpísaní Miroslav Beblavý, Viera Dubačová, Oto Žarnay, Simona Petrík, Jozef Mihál, Katarína Macháčková a Zuzana Zimenová. Žiadajú verejné slovo premiéra, že obsadenie postu predsedu ÚVO nie je a nebude predmetom ani len neoficiálnych koaličných dohôd. Taktiež garanciu viacstupňového výberu, v ktorom možno objektívne posúdiť predpoklady uchádzača. Garantovaná by mala byť aj účasť mimovládnych organizácií a zástupcov opozície na formulácii uznesenia vlády o spôsobe výberu kandidáta a ich prítomnosť pri samotnom hodnotení.

Podpísaní poslanci poukazujú na to, že oblasť verejného obstarávania patrí dnes zo všetkých oblastí verejnej politiky medzi tie, ktoré sú najviac postihnuté korupciou. Podľa poslancov preto patrí výber odborne aj charakterovo nespochybniteľného predsedu ÚVO, ktorý by nemal byť politicky prepojený na žiadnu politickú stranu, medzi jeden z najsilnejších konkrétnych krokov v oblasti prevencie korupcie, aký môže vláda vykonať.

List je i reakciou poslancov na nedávnu schôdzku Roberta Fica, Aliancie Fair-play, Nadácie Zastavme korupciu a Transparency International Slovensko. Jej záverom bolo, že sa opäť stretnú 15. marca a prediskutujú konkrétne kroky k prevencii korupcii.

Viac o téme: ÚVOMiroslav BeblavýÚrad pre verejné obstarávanieOto ŽarnayViera Dubačová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu