Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ohlasy na znovuzvolenie Hrušovského za šéfa KDH

Staronový predseda KDH Pavol Hrušovský
Staronový predseda KDH Pavol Hrušovský

BRATISLAVA - Na margo dnešného znovuzvolenia Pavla Hrušovského do čela KDH reagovali mnohí slovenskí politici a politológovia.

Dzurinda: S KDH a SMK chce budovať os budúcej alternatívy pre SR

Os budúcej politickej alternatívy pre Slovensko by mohlo vytvoriť SDKÚ-DS spolu s KDH a SMK. Na margo dnešného znovuzvolenia Pavla Hrušovského do čela KDH to pre TASR uviedol predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Zároveň novému predsedovi KDH zablahoželal k víťazstvu.

Na margo názoru poslanca SMK Józsefa Berényiho, podľa ktorého výsledky snemu umožnia opozičným stranám postaviť spoločného prezidentského kandidáta Dzurinda uviedol, že túto myšlienku podporuje. "Už len to, že KDH má po riadnom sneme a že voľba dopadla väčšinovo vprospech jedného kandidáta je predpokladom na to, aby sa KDH konsolidovalo, upevnilo a aj naša spolupráca nadobúdala stále vyššiu kvalitu," vysvetlil.

Čo sa týka minulých nedorozumení medzi KDH a SDKÚ-DS Dzurinda povedal, že "z minulosti sa nedá ani vyžiť a ani k nej neustále vzhliadať". Voliči SDKÚ-DS a KDH podľa Dzurindu očakávajú od obidvoch strán zodpovednosť, "aby sme mysleli na nich a nie na naše odreniny a boľačky."

Hrušovský získal v dnešných tajných voľbách 194 z 337 platných odovzdaných hlasov delegátov snemu KDH. Na zvolenie predsedu bol potrebný zisk nadpolovičnej väčšiny hlasov všetkých 340 delegátov, teda 171 hlasov.

Csáky: Hrušovský dáva šancu na spoluprácu opozície

BRATISLAVA 16. júna (SITA) - Predseda Strany maďarskej koalície Pál Csáky tvrdí, že znovuzvolením Pavla Hrušovského za predsedu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) sa naskytla šanca na efektívnejšiu spoluprácu troch opozičných strán. "Opozícia môže vyvinúť väčšiu aktivitu, aby mohla ponúknuť alternatívu pre riešenie problémov spoločnosti," uviedol pre agentúru SITA Csáky. Staronovému šéfovi KDH zároveň blahoželá a teší sa na ďalšiu

Mesežnikov: Štiepenie KDH nehrozí

Politológ Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov si myslí, že v Kresťanskodemokratickom hnutí (KDH) po dnešnej voľbe predsedu zostane napätie, ale hnutie sa nebude štiepiť. Podľa neho znovuzvolenie Pavla Hrušovského do funkcie predsedu KDH znamená, že delegáti uprednostnili kontinuitu. "Dali najavo, že najprijateľnejšou možnosťou je to, aby KDH bolo umiernenou stranou," uviedol pre agentúru SITA Mesežnikov.

Predpokladá, že podporovatelia Hrušovského protikandidáta Vladimíra Palka budú chcieť presadiť časť svojich predstáv. "Neprichádza do úvahy, aby odišli," povedal Mesežnikov. Argumentuje aj tým, že hnutie už prešlo takýmito zložitými obdobiami. Zároveň upozorňuje, že Hrušovský a Palko sa neodlišujú zásadne. "Nie je medzi nimi ideologický rozkol," zdôraznil. Neponúkajú odlišné vízie na charakter hnutia, čo nebolo v prípade Mikuláša Dzurindu. Ten odišiel z KDH po tom, ako mal úplne odlišné predstavy o KDH, uzavrel Mesežnikov.

Pavol Hrušovský dnes na XVII. sneme hnutia obhájil predsednícku stoličku. Vo funkcii ho potvrdili 194 delegáti z 340. Vladimír Palko dostal 110 hlasov a Jána Moroviča podporili siedmi delegáti. Hlasovania sa zdržalo 25 delegátov snemu. Jeden hlasovací lístok bol neplatný. Hlasovacie lístky odovzdalo 337 delegátov. Na zvolenie predsedu bola potrebná nadpolovičná väčšina hlasov.

Čaplovič je rád, že v KDH vyhralo umiernené krídlo

Podpredseda strany Smer-SD Dušan Čaplovič zablahoželal staronovému predsedovi KDH Pavlovi Hrušovskému k jeho opätovnému zvoleniu. "Ja osobne som rád, že vyhralo umiernené krídlo v KDH, ktoré je tolerantné a ochotné viesť dialóg," povedal pre TASR Čaplovič. Ako dodal, Smer-SD bude mať s kresťanskými demokratmi rovnaké vzťahy ako doteraz a zdôraznil, že ho teší fakt, že v KDH nezvíťazilo fundamentálne talibanistické krídlo.

Podľa poslankyne NR SR za ĽS-HZDS Kataríny Tóthovej ide o rozhodnutie delegátov snemu. "Z mojej strany môžem povedať jedine to, že mu blahoželám a želám mu, aby sa mu darilo," uviedla Tóthová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu