Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Palko: Je škandál, že KDH rozkladá zopár siskárov

Vladimír Palko
Vladimír Palko (Zdroj: TASR)

PREŠOV - Je škandál, keď KDH podľa Vladimíra Palka rozkladá niekoľko siskárov, keď sa s nimi stretávajú stranícky tajomníci a aj podpredseda KDH. Palko to uviedol dnes pred delegátmi XVII. snemu KDH v Prešove v predvolebnom prejave. Podľa neho je KDH v najťažšej kríze vo svojej histórii, pričom sa vedie zápas o podstatu KDH.

Podľa Palka KDH zápasilo počas celej svojej existencie s postkomunizmom. "Strategickým cieľom KDH vždy bolo prekonanie postkomunizmu ako historického javu," vyhlásil. Pri napĺňaní tohto cieľa muselo KDH podľa neho používať kombinovanú taktiku. Občas sa KDH ocitlo so zjednoteným postkomunistickým prúdom v zápase. Tak to bolo v roku 1991 a 1992. Inokedy kresťanskí demokrati použili metódu rozdeľuj a panuj a spájali sa so slabším postkomunistickým prúdom proti hlavnému. Tak to bolo v roku 1994 i 1998. "Spojili sme sa s SDĽ proti hlavnému prúdu, ktorým bolo HZDS. Táto taktika nám umožňovala celé roky držať hlavný prúd protivníka v opozícii a vedľajší prúd oslabovať spoluprácou s nami. V roku 2002 sa SDĽ nedostala do parlamentu," pripomenul Palko.

Zároveň zdôraznil, že za celých 17 rokov KDH nikdy nenapadlo spojiť sa s hlavným postkomunistickým prúdom. "Zlom nastal až v roku 2006. Po voľbách sme boli slabším prúdom v pravicovom priestore a Smer nám ponúkol tú istú hru, ktorú sme my ponúkali SDĽ roky predtým. Prijatie tejto ponuky by znamenalo, že KDH by prestalo byť protiváhou postkomunizmu. Stalo by sa jeho spojencom," vyhlásil.

Palko vidí v KDH niekoľko rizík. Prvé, že časť KDH považuje vystúpenie z vlády pre zmluvu o výhrade vo svedomí za chybu. "Ja to považujem za hviezdnu hodinu KDH. Čo nám škodilo? Naša zásadovosť alebo slabosť? Nie princípy, ale pokušenia zanechať ich, nás oslabovali," povedal Palko.

Podľa neho časť aparátu šíri, že on bol hlavným organizátorom odchodu KDH z vlády a má to byť pre neho priťažujúca okolnosť. "Ak to má byť priťažujúca okolnosť, tak je to prejav krízy v KDH. Ja som hrdý na to, že KDH vystúpilo z vlády, aby ľudia neboli postihovaní za svoje svedomie. Klenot neodhodím," vyhlásil.

Zároveň dodal, že v zápase o kresťanské Slovensko neustúpi. Druhým rizikom KDH je podľa Palka postaviť základy strany na falošných základoch. A tretím, že existuje neporozumenie medzi mladými a starými členmi KDH. "Garantujem, že v KDH si nájdu miesto jedni aj druhí," uviedol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu