Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Otrasný útok v B. Bystrici: Extrémista dobil v bare cudzinca čiernej pleti, exemplárny trest!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: profimedia/Ipon Boness - SIPA)

BANSKÁ BYSTRICA - Otrasný incident plný násilia sa strhol v nedeľu večer v banskobystrickom bare. Peter (31) bezdôvodne napadol 20-ročného Francúza tmavej pleti s tým, že ho zabije. Extrémistické postoje dohnal do krajnosti, keď mladíka poranil rozbitým pohárom. Brutálny incident nenechali kompetentné orgány bez povšimnutia.

Ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, v nedeľu večer mal už dnes obvinený Peter z Banskej Bystrice napadnúť pri bare 20-ročného občana Francúzskej republiky a kričať naňho "Zabijem ťa". Incident sa strhol v banskobystrickom podniku Stará ponorka bez predchádzajúceho vzájomného konfliktu. "Potom mu mal skleneným pohárom spôsobiť rezné rany v spánkovej oblasti, na pravom líci a v okolí pier," opísala policajná hovorkyňa s tým, že aj keď sa mu okolostojaci snažili zabrániť v ďalšom útoku, Peter Francúzovi vulgárne nadával rasistickými nadávkami. 

Útok s rasovým motívom

Policajti okamžite konali. Motívom útoku mala byť podľa nich farba pleti. Zranenia Francúza si vyžiadali okamžité ošetrenie v nemocnici a dobu liečenia desať až 15 dní. "Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil 31-ročného Petra P. z Banskej Bystrice z trestných činov ublíženia na zdraví a z výtržníctva," uviedla Baloghová s tým, že v tomto prípade vyšetrovateľ prihliadol na osobitný motív, ktorým je úmysel podnecovať k násiliu alebo nenávisti voči jednotlivcovi kvôli jeho rase, národnosti, alebo farbe pleti. Po dokázaní viny hrozí obvinenému jeden až tri roky za mrežami. 


Prečítajte si aj:

Ďalší rasový škandál: Žena zavolala policajtov na pomoc pre brata, tí černocha zastrelili


Trestný čin extrémizmu

Prípad dozoruje prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Od 1. januára 2017 trestné činy extrémizmu spadajú do pôsobnosti úradu. Včera podal prokurátor návrh na vzatie obvineného Petra do väzby z obavy, že obvinený bude pokračovať v trestnej činnosti Špecializovanému trestnému súdu v Banskej Bystrici. "Ide o prvý trestný čin extrémizmu, kde je podaný prokurátorom ÚŠP návrh na väzobné stíhanie od účinnosti novej právnej úpravy," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. 

Viac o téme: ExtrémizmusProkuratúraPrípad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu