Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Česká strana nechce ĽS-HZDS v európskej frakcii

Podľa Cesty změny sa ĽS-HZDS ani jej predseda Vladimír Mečiar od doby kontroverzného vládnutia v 90. rokoch nezmenili.
Podľa Cesty změny sa ĽS-HZDS ani jej predseda Vladimír Mečiar od doby kontroverzného vládnutia v 90. rokoch nezmenili.

BRUSEL - Ak chce vládna ĽS-HZDS uspieť s prihláškou do Európskej demokratickej strany (EDP), bude musieť presvedčiť čo možno najviac z jej siedmich členských strán. Česká mimoparlamentná Cesta změny sa už postavila jednoznačne proti vstupu strany bývalého premiéra Vladimíra Mečiara.

Ostatné strany si zrejme vyjasnia stanoviská až neskôr, vyplýva zo zistení ČTK. "Ide o demokratické rozhodnutie; ak je povedzme deväť hlasov za a iba jeden proti, potom stranu prijmeme," povedal ČTK Luca Bader, ktorý má v EDP na starosti prijímanie nových členov. Potvrdil, že v strane pri takých postupoch neexistuje právo veta. Napríklad jeden hlas teda nemôže väčšinu kladných hlasov zvrátiť.

Podľa generálneho sekretára EDP Josefa Broža zvykne vedenie "demokratov" rozhodovať o nových členoch spravidla konsenzom. Šance ĽS-HZDS na členstvo medzitým začali testovať jeho traja poslanci v Európskom parlamente, a to najmä prostredníctvom talianskych členov EDP, povedal.

Podanie prihlášky do EDP avizoval predseda ĽS-HZDS Mečiar na sobotňajšom sneme strany v Nitre. Podľa neho by sa traja europoslanci ĽS-HZDS mali prostredníctvom členstva v EDP začleniť do frakcie Aliancie liberálov a demokratov za Európu (ALDE), ktorá združuje EDP a združenie liberálnych strán ELDR. Šéf ALDE Graham Watson však vyhlásil, že ĽS-HZDS by musela zmeniť predsedu a vnútorne sa zmeniť.

"Nemôžeme žiadnej strane prikazovať, aby prihlášku do EDP nepodávala," konštatoval Bader, ktorý sa zúčastnil sobotňajšieho snemu ĽS-HZDS. EDP bude podľa neho rozhodovať o ĽS-HZDS vtedy, až bude jej prihláška na stole.

Ostro proti členstvu strany bývalého premiéra Mečiara v EDP vystúpila Cesta změny, ktorú vo vedení združenia stredovo zameraných strán zastupuje jej predseda Jiří Lobkowicz. Podľa neho sa ĽS-HZDS ani jej predseda od doby kontroverzného vládnutia v 90. rokoch nezmenili. HZDS vtedy čelilo kritike opozície a zahraničia za nedemokratické postupy; Slovensko za jeho vlády prechodne zaostalo v integrácii do Európskej únie a NATO.

"Programovo, ani svojím politickým štýlom nie je ĽS-HZDS stranou, ktorá by zdielala rovnaké hodnoty, nebodaj štýl," uviedol v stanovisku Lobkowicz, ktorý je jedným z troch podpredsedov EDP. "S niektorými ľuďmi sa nie je možné stretnúť ani v salóne; nemám to ostatne ani v úmysle," dodal.

Podľa Broža by sa malo o prípadnom členstve ĽS-HZDS rozhodovať predbežne v októbri. Až vtedy si pravdepodobne utvoria názor na Mečiarovu stranu ostatní členovia EDP. Medzi najsilnejších členov EDP patrí francúzska UDF alebo talianska Margherita.

ĽS-HZDS sa v minulosti usilovala o členstvo v európskej frakcii konzervatívne zameraných ľudovcov (EPP). Tomu však bránili slovenské pravicové strany v čele s kresťanskými demokratmi (KDH).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu