Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Primátor Handlovej by chcel v meste vysokú školu

HANDLOVÁ – Nový primátor Handlovej Rudolf Podoba (Smer-SD) by rád videl v baníckom meste detašované pracovisko niektorej zo slovenských vysokých škôl. Mesto podľa jeho slov rokuje s Fakultou riadenia a informatiky na Žilinskej univerzite, ako aj so Slovensku zdravotníckou univerzitou v Bratislave.

Podľa Podobu by však najideálnejšie bolo do Handlovej priviesť pracovisko fakulty zameranej na elektrotechniku alebo strojárstvo, pretože v meste je Stredná priemyselná škola zameraná na hydrauliku a elektrotechniku. Samospráva by podľa Podobu vedela po dohode s Trenčianskym samosprávnym krajom ponúknuť aj nevyužívané priestory SPŠ. O pracovisku baníckej fakulty Podoba neuvažuje, pretože podobné už bolo v Prievidzi, a to zrušili.

Myšlienkou doviesť vysokú školu do 18-tisícovej Handlovej sa Podoba zaoberá niekoľko rokov. „Keď si uvedomíte, že vám mladí ľudia odtiaľto odchádzajú na štúdiá, chcete tu podporovať šport a nemáte čo ponúknuť tým stredoškolákom, ktorí sa javia ako športové talenty, ale odchádzajú zase ďalej, na vysokú školu, vychádza vám z toho, že Handlová je jedno pekné mestečko, ktoré žije svojim životom, ale mohlo by žiť aj mládežníckym životom, to znamená tým študentským. Máme tu základné, stredné školstvo, už tomu chýba len tá čerešnička na torte, mať tu nejaké detašované pracovisko vysokej školy.“

Podoba nastúpil do úradu 2. júna, vystriedal zosnulého primátora Petra Hromádku. Narodil sa v roku 1963, po ukončení SPŠ elektrotechnickej v Handlovej nastúpil do baní, kde robil až doteraz. V roku 2002 ukončil Fakultu baníctva na Technickej univerzite v Košiciach. V samospráve pôsobí piate volebné obdobie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu