Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Koaličná kríza údajne zažehnaná, problémy priznané: Ficov veľký sľub Dankovi!

Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár Zobraziť galériu (20)
Andrej Danko, Robert Fico a Béla Bugár (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA – Konečne sa stretli. Traja lídri koalície – Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár – sa dnes po dlhých dňoch stretli, aby urovnávali nezrovnalosti v koalícii. Napriek tvrdým odkazom, ktoré si adresovali cez médiá, vystúpili na záverečnej tlačovke v dobrej nálade. Záverečné vyhlásenie preto prekvapilo prítomných novinárov. Situáciu sme sledovali ONLINE.

Tlačovka koaličných lídrov po stretnutí

Situáciu sme sledovali ONLINE

16:25 Danko potvrdil, že koalícia bude komunikovať intenzívnejšie, aj na odbornej báze. "Poučili sme sa, musíme sa viac stretávať. Dnešné rokovanie Koaličnej rady nás posunulo ďalej, veľa vecí sme si vyjasnili. Je tu vôľa ísť ďalej," uistil. Podľa Danka len ten, kto nerobí a nepracuje, nerobí chyby. "Aj my sme ľudia z kostí a ja ako človek sa niektoré veci učím," podotkol.

Andrej Danko a Robert
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

16:23 Predsedovia si dnes podľa jeho slov urobili sumár doterajšieho pôsobenia. "Navzájom sme vyjadrili rešpekt k existencii tejto koalície a k záväzkom vyplývajúcim z PVV. Hlásime sa k tomu, čo sme podpísali v roku 2016. Slovensko nemá inú alternatívu, potrebuje politickú stabilitu a štandardné politické prístupy. A toto garantuje spolupráca Smeru-SD, SNS a Mostu-Híd," deklaroval Fico s tým, že rešpekt, vzájomná úcta a záväzok plniť vládny program sú tri hlavné záväzky.

Andrej Danko, Robert Fico
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

16:03 Fico sa odvolal na Bugára, ktorý povedal, že je prvý raz v koalícii, ktorá drží slovo. "Budeme podstatne viac informovaní o dianiach v rezortoch, ktoré nepatria pod kuratelu koaličných strán. Došlo napr. k dohode, že už v utorok (14.2.) bude tematický orientovaná Koaličná rada, kde sa chceme zaoberať problematikou energetiky," vyhlásil predseda vlády.

Robert Fico a Béla
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

16:00 "V tom je čaro vládnych koalícií. Dávajú sa dohromady tri politické strany, ktoré majú úplne odlišnú históriu. Dôležité bolo, že napriek týmto rozdielom, sme si povedali, že toto je jediná cesta, ktorá vie garantovať stabilitu Slovensku," ubezpečuje Fico o vzťahoch v koalícii s tým, že ide o "vládu historického kompromisu".

15:58 Fico nereagoval na tvrdenie Danka, že "on by vodu z Dunaja nepil," ktorý povedal v rozhovore pre Topky po tom, čo sa ho to novinári na tlačovke opýtali. Danko tvrdí, že sa chcú vyhnúť mediálnym prestrelkám, "aby sme sa vyhli mediálnym prestrelkám," vyhlásil. "Žiaľ bohu, Slovensko nemá opozíciu," tvrdí Danko a skritizoval opozíciu za to, že nemá čo na programe, iba zvolávať tlačovky.

Andrej Danko a Robert
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

15:50 „Je tu nová forma spolupráce, ktorá tu nikdy nebola," hovorí Fico na margo koalície.

15:47 Podľa Danka si vyjasnili veci. „Myslím si, že je tu vôľa ísť ďalej, riešiť problémy ľudí," vyhlásil predseda SNS.

15:45 "Urobím všetko, ktorí majú SROčky a nazývajú ich politickými stranami, aby sa šialenci nedostali k moci," vyhlásil Danko narážajúc na opozíciu, ktorý privítal dnešnú koaličnú radu. Nehanbí sa povedať, že sa učia veci. Oceňuje, že sa dohodli na intenzívnejšom formáte stretávania.

Andrej Danko a Béla
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

15:43 „Oveľa intenzívnejšie budeme komunikovať. Vzájomne sme sa poučili a musíme sa oveľa viac stretávať,“ povedal Andrej Danko.

15:41 Podľa neho vyjadrili koaliční lídri rešpekt k tejto vláde. „Slovensko nemá inú alternatívu. Toto garantuje spolupráca troch politických subjektov – Smer, SNS a Most.“ Fico tvrdí, že sa dohodli na sofistikovanejších formách spolupráce – budu viac informovanejší o rezortoch koaličných partnerov. Už v utorok bude tematická koaličná rada, kde budú preberať napríklad aj otázku energetického holdingu.

Robert Fico
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

15:40 „Pomaly sa blíži rok, čo táto vládna koalícia pracuje. Vládna koalícia robí všetko preto, aby sa krajine darilo. Ak si dáme na stôl rôzne čísla, môžeme potvrdiť, že Slovensko je na dobrej ceste,“ vyhlásil Robert Fico na začiatok.

15:28 O malú chvíľu predstúpia koaliční lídri pred médiá, aby informovali o výsledkoch stretnutia. Prinesieme ju v priamom prenose.

15:09 Z rokovania vyšiel Jaroslav Paška (SNS). "Nehádajú sa," zareagoval. Podľa neho stretnutie dlho trvať už nebude. "Samozrejme, že si podali ruky. Prečo by si nemali podať ruky?," povedal. Na to, či bude tlačovka, odpovedal, "predpokladám, že bude".

14:20 Politici rokujú za zatvorenými dverami už niekoľko desiatok minút.

13:40 Koalícia žije normálny vnútorný život. Sú to tri strany, ktoré majú na mnoho vecí rozdielne názory, ale tak koalícia vznikla a je viazaná programovým vyhlásením vlády. Vyhlásil to dnes premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico pred rokovaním Koaličnej rady.

13:33 "Máme nejaké svoje predstavy a myslím si, že bude konštruktívna a pracovná," povedal Žiga o koaličnej rade.

13:31 Béla Bugár povedal, že na tlačovke po stretnutí budú zástupcovia z každej jednej strany

13:27 "Dlho som ho nevidel," povedal Marek Maďarič o Andrejovi Dankovi.

13:25 Prichádza Andrej Danko (SNS). "Ja som nezačal," odvetil Danko na otázku, keď odkázal premiérovi, že on by vodu z Dunaja nepil.

13:22 Anton Hrnko (SNS) o vzťahoch v koalícii a o jeho zobratom vodičáku. "Dobré," odpovedal na otázku, aké sú vzťahy v koalícii.

13:14 Prišiel aj minister hospodárstva Peter Žiga

Koaličná kríza údajne zažehnaná,
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

13:09 Premiér Fico na tlačovke na Úrade vlády vyhlásil, že sa nechystá informovať o výsledkoch rokovania koaličnej rady. "Ak budeme cítiť potrebu vás informovať, tak budeme."

13:00 Dorazil minister životného prostredia László Sólymos, minister kultúry Marek Maďarič, podpredseda parlamentu Béla Bugár.

László Sólymos
Zobraziť galériu (20)
László Sólymos  (Zdroj: Jan Zemiar)

Béla Bugár
Zobraziť galériu (20)
Béla Bugár  (Zdroj: Jan Zemiar)

12:57 Zástupcovia troch koaličných rád prichádzajú do hotela Bôrik.

12:50 Situáciu sledujeme priamo z miesta diania

Marek Maďarič
Zobraziť galériu (20)
Marek Maďarič  (Zdroj: Jan Zemiar)

Spory v koalícii

Vzťahy medzi Smerom a SNS narušil škanádl vysokých cien energií. V rozhovore pre Topky Danko priznal, že vinu zodpovednosti nesie aj Smer a čaká od neho riešenia. Povedal tiež, že vzťahy v koalícii sú narušené a energetická kríza bude mať následky. Ako nám prezradil, s Ficom už nekomunikoval 7 dní.

Koaličná kríza údajne zažehnaná,
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Navyše dlhodobo kritizuje Ficovho mediálneho poradcu Erika Tomáša. "On len ukazuje svoju opodstatnenosť a je schopný akýchkoľvek mediálnych ťahov len preto, aby urobil svoju prácu. Tá drzosť, čo si on dovoľuje, aj teraz v sobotu v jednom denníku, keď mi povie, že by nebozkával výložky. Ja by som zase nepil vodu z Dunaja. Erik Tomáš je zapletený do rôznych mediálnych atakov vyvinutých k mojej osobe," povedal pre Topky.

Zdroj zo strany Smer nám prezradil, že dnes v centrále Most-Híd sa očakávajú ostré výmeny názorov. Smer sa totiž chystá predložiť návrh, podľa ktorého má prísť SNS o ministerstvo obrany. „Odvolanie šéfa rezortu bude prvým bodom programu, a navrhne ho premiér,“ povedal nám nemenovaný člen Smeru.

Erik Tomáš leží Dankovi v žalúdku
Zobraziť galériu (20)
Erik Tomáš leží Dankovi v žalúdku  (Zdroj: SITA)

Mediálnym zdôvodnením majú byť nedávne problémy na obrane. Skutočným dôvodom však podľa našich informácii je to, že v obrane budú musieť v budúcich rokoch rásť rozpočet kvôli jasným požiadavkám nového vedenia USA v rámci výdavkov na obranu, ku ktorým sme sa zaviazali v NATO.

Aby SNS s návrhom súhlasila, má Smer na výmenu ponúknuť ministerstvo práce. Rošáda má byť ukončená tým, že súčasný minister práce Ján Richter vymení v čele rezortu vnútra Roberta Kaliňáka. Práve ten by sa mohol stať zase novým ministrom obrany.

Kaliňák je pod tlakom kvôli kauze Bašternák
Zobraziť galériu (20)
Kaliňák je pod tlakom kvôli kauze Bašternák  (Zdroj: SITA)

Ako zareaguje SNS je otázne. Danko totiž naznačil aj v rozhovore pre Topky, že mu vadí účinkovanie Erika Tomáša a zrejme bude SNS žiadať jeho hlavu.

Útek Holjenčíka od prezidenta

Končiaci predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík utiekol po skončení stretnutia v prezidentskom paláci. Na otázky novinárov neodpovedal. Doteraz sa ku kauze zvyšovania cien energií nevyjadril.

Poslanci Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Jana Kiššová a Karol Galek podali dnes na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie na končiaceho predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka pre kauzu energie.

"Jozef Holjenčík ako predstaviteľ nezávislého a nestranného regulačného úradu radil spoločnostiam podnikajúcim v sieťových odvetviach, ako môžu zvýšiť ceny energií. Rovnako navádzal riaditeľov dodávateľov vodárenských spoločností na podvodné konanie a machinácie pri cenotvorbe a nepriamo podmieňoval možnosť zvýšenia distribučných poplatkov znaleckým posudzovaním jemu blízkymi osobami," odôvodnili podanie poslanci.

Podľa nich je z medializovanej nahrávky zrejmé a preukázateľné, že Holjenčík nekoná vo verejnom záujme a sleduje osobný prospech. Poslanci upriamujú pozornosť i na to, že znalecké posudky pre viaceré podniky s účasťou štátu vo významnej miere zabezpečila obchodná spoločnosť JHS, s. r. o., so sídlom v Martine, ktorú v roku 1998 založil Jozef Holjenčík. Podľa liberálov má spoločnosť ovládať dodnes. Požadujú preto začatie trestného stíhanie Holjenčíka z dôvodu podozrenia z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Ďalšia zrada! Most vraj podrazil Smer

Poslanec Smeru-SD Richard Raši považuje za neférové od poslancov Mostu-Híd, že nepodporili jeho návrh novely zákona o meste Košice. Keďže väčšina poslancov Mostu návrh nepodporila, zákon neprešiel do druhého čítania. Návrh Rašiho podporilo v utorok 69 zo 138 hlasujúcich poslancov. Chýbal tak jediný hlas, aby mohli o znížení počtu mestských častí rozhodovať zástupcovia Košičanov v mestskom parlamente.

„Keď sa koalícia dohodne, tak my hlasujeme za zákony, ktoré predložia poslanci Mostu, aj keď máme iný názor,“ povedal Raši dnes pre agentúru SITA s tým, že svojím návrhom chcel dať šancu poslancom košického mestského zastupiteľstva ako zvoleným zástupcom občanov, aby mohli rozhodovať o zlučovaní mestských častí Košíc. „Neexistuje jediný racionálny dôvod, aby sa to nemohlo presunúť na rozhodovanie mestského zastupiteľstva. Zbytočne vynakladáme milióny na chod mestských častí, ktoré mohli byť použité inak. Neefektívne vynakladáme prostriedky na aparáty 22 mestských častí,“ zdôraznil.

Predseda poslaneckého klubu Most-Híd Gábor Gál tvrdí, že s Rašiho návrhom mali problém nielen poslanci, ale aj členovia strany. „Zvolali sme rokovanie klubu. Dohodlo sa na ňom, že poslanci budú mať voľnú ruku pri hlasovaní,“ povedal. Strane Most-Híd však prešiel návrh, ku ktorému mali výhrady viacerí poslanci Smeru-SD, aj keď hlasovanie sa o ňom presunulo z poludnia na večer. Most-Híd chcel dosiahnuť, aby súdy zabezpečovali preklad podaní a dôkazov v regionálnom alebo menšinovom jazyku v správnom súdnom konaní a civilnom súdnom konaní na náklady štátu Napokon ho všetci poslanci Smeru podporili. „Na našom zákone sa dohodla Koaličná rada,“ konštatoval Gál.

Náhla zmena miesta koaličnej rady

Koaličná rada nebude v centrále strany Most-Híd, ako bolo plánované. Denník N o tom informovala hovorkyňa strany. Nové miesto rokovania nepovedala. Podľa našich informácii je dôvodom bezpečnosť a prístup novinárov. Zistili sme, že trojkoalícia sa stretla v hoteli Bôrik.

Hotel Bôrik - tu momentálne rokujú koaliční lídri
Zobraziť galériu (20)
Hotel Bôrik - tu momentálne rokujú koaliční lídri  (Zdroj: Jan Zemiar)

Viac o téme: KoalíciaKoaličná rada Robert FicoBéla BugárAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu