Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Na horách si dávajte pozor: Lavínové nebezpečenstvo stále pretrváva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vplyvom posledného sneženia a postupného oteplenia sa vo vysokohorskom teréne väčšiny pohorí vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, tzn. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Lavíny sa môžu uvoľniť najmä pri väčšom mechanickom zaťažení na strmých svahoch pod hrebeňmi a v žľaboch. Nový sneh bol nerovnomerne uložený a prefúkaný vo forme snehových dosiek a vankúšov, ktoré sú vplyvom oteplenia menej stabilné. Na slnkom osvietených svahoch sa pri oteplení v priebehu dňa môžu vyskytnúť spontánne lavíny z vlhkého až mokrého snehu.

V Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre je vzhľadom na menšiu výšku snehovej pokrývky riziko vzniku lavín menšie, z rána tu pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň, ktoré sa popoludní pri oteplení mení na mierne, 2. stupeň. Dnes ráno bolo na horách prevažne polooblačno, v podhorí hmlisto.

Počas poslednej periódy sneženia, ktoré smerovalo od juhozápadu, pripadlo v priemere 10 až 20 cm snehu, miestami aj viac. Posledných 24 hodín bolo bez snehových zrážok. Teplota vzduchu sa ráno pohybovala od -5°C do +1°C. Na hrebeňoch fúkal mierny juhovýchodný až juhozápadný vietor s rýchlosťou do 5 m/s.

Snehová pokrývka je tvorená novým snehom, pod ktorým je vrstva staršieho tvrdého, miestami až zľadovateného snehu. Vo výškach nad 2000 m bol povrch snehu prachový, v nižších polohách je vplyvom oteplenia sneh mokrý, z rána primrznutý. Na hrebeňoch môže byť sneh sfúkaný až na podkladovú vrstvu.

Viac o téme: LavínyJasná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu