Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Posun v prípade toxickej skládky vo Vrakuni: Veľká sanácia nebezpečného monštra

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Nebezpečnú skládku vo Vrakuni, o ktorej sme niekoľkokrát informovali na Topkách, zrejme čaká sanácia. Verejné obstarávanie na sanáciu bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova vo Vrakuni by malo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vypísať do konca tohto mesiaca. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol šéf envirorezortu László Sólymos (Most-Híd).

Opätovne deklaroval, že sanácia skládky má pre envirorezort vysokú prioritu. Upozornil však, že ministerstvo pri riešení tohto problému nemôže obchádzať zákon a nechce ani ponúkať narýchlo ušité riešenia. „Nechcem, aby sa rýchlosť podpísala pod kvalitu,“ povedal Sólymos. Rezort má pripravený samotný projekt sanácie a technickú dokumentáciu pre územné konanie.

Mapa najnebezpečnejších skládok Slovenska: Na týchto miestach tiká časovaná bomba

„Je tiež pripravený plán práce, verím, že okresný úrad tento plán schváli, aby sme mohli konať,“ uviedol minister. Zároveň verí, že so samotnou sanáciou by sa mohlo začať už v tomto roku. „Samozrejme, závisí to od toho, aký bude priebeh verejného obstarávania, či sa napríklad niekto z účastníkov odvolá alebo nie, aj v tomto prípade musíme dodržať zákon,“ upozornil Sólymos. Náklady pokryjú eurofondy. „Zdroje sú pripravené, na sanáciu environmentálnych záťaží je v rámci aktuálneho programovacieho obdobia vyčlenených 180 miliónov eur," uviedol Sólymos. Spolufinancovanie štátu je 15 percent.

Skládku chcú zakonzervovať

Pri sanácii sa má použiť metóda enkapsulizácie, ktorou sa obsah skládky zaizoluje od okolitého prostredia. „Ide o zhruba dva kilometre dlhú, 22 metrov hlbokú a 80 centimetrov širokú podzemnú tesniacu stenu a nepriepustné prekrytie povrchu skládky,“ spresnila generálna riaditeľka Sekcie geológie a prírodných zdrojov MŽP SR Vlasta Jánová. „Súčasťou sanácie bude aj čerpanie a čistenie kontaminovaných podzemných vôd v okolí skládky,“ doplnila. 

Pohľad na miesta v katastri MČ Vrakuňa, kde sa pod terénom ukrýva skládka nebezpečných odpadov po bývalých CHZJD.
Zobraziť galériu (3)
Pohľad na miesta v katastri MČ Vrakuňa, kde sa pod terénom ukrýva skládka nebezpečných odpadov po bývalých CHZJD.  (Zdroj: SITA/Ján Slovák)

Odhaduje sa, že sanácia skládky by si mohla vyžiadať 30 miliónov eur. Pôvodné odhady hovorili o 15 miliónoch, na konci roka avizovalo ministerstvo sumu 20 až 25 miliónov. Jánová vysvetlila navýšený odhad zreálnením čísel, vychádzajúcich z pripraveného projektu. „Dnes už vieme, že napríklad budeme potrebovať milión na dodatočný prieskum, keďže predchádzajúci prieskum sa týkal iba samotnej sanácie, potrebujeme však i inžiniersko-geologický prieskum na založenie steny, ktorá obsah skládky zaizoluje, rovnako bude potrebný dvojročný monitoring, prevádzka izolačnej steny či úprava kontaminovanej zeminy,“ ozrejmila Jánová.

Posun v prípade toxickej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ján Slovák)

Nepredstaviteľné množstvo odpadu

Rozloha skládky, ktorá sa nachádza na území starého Mlynského ramena, na rozhraní bratislavských mestských častí Vrakuňa a Ružinov, je približne 4,65 hektára. Je na nej zhruba 120 000 kubických metrov odpadu, ktorý tam vyvážali z chemických závodov v 60. až 80. rokoch minulého storočia. Prieskum ukázal, že do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Kontaminačný mrak má dĺžku približne päť kilometrov od skládky. Pre skládku prišli vlani pred Úrad vlády SR protestovať nespokojní obyvatelia Vrakune.
 

Viac o téme: SkládkaVrakuňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu