Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

ONLINE Slovensko zápasí so snehom: Pád lavíny na Orave, kolaps železnice!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (14)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

BRATISLAVA – Slovensko sa opäť ocitlo pod snehovou perinou. Teploty sa však pohybujú nad nulou, a tak sa z kopy snehu na mnohých miestach stala čľapkanica. Pri cestovaní verejnou dopravou rátajte s meškaním.

Podarilo sa vám urobiť zaujímavé fotografie akuálneho počasia? Pošlite nám ich na tipy@topky.sk.

16:10 Polícia upozorňuje na dopravné obmedzenie na ceste I/18 vo štvrtok (2. 2.), súvisiace s dopĺňaním dopravného značenia v smere z Martina do Žiliny v úseku od začiatku trojpruhu po odstavnú plochu využívanú prevádzkovateľmi pltí. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Jana Balogová.

15:55 Autobusové linky prímestskej dopravy môžu mať v dnešnej popoludňajšej špičke pri ceste z Bratislavy výrazné meškanie. „Už v súčasnosti linky meškajú 20 až 40 minút,“ informovala Eva Vozárová, hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines, ktorá zabezpečuje prímestskú autobusovú dopravu v Bratislavskom kraji.

15:18 Silné sneženie s dohľadnosťou do 100 metrov komplikuje dopravu v lokalitách Kremnička, Sverepec, Predmier, Zvolen, Hričovské Podhradie, Horný Hričov a Banská Bystrica. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC), ktorá na svojom portáli zjazdnost.sk upozorňuje aj na hmlu, ktorá v okolí Šamorína limituje viditeľnosť na 50 metrov.

15:17 Cesta I/18 popod hrad Strečno, ktorá spája Žilinu s Martinom, bude počas nastávajúceho víkendu (4.-5.2.) prejazdná bez obmedzení, informoval prednosta Okresného úradu v Žiline Michal Lavrík.

15:16 Horské priechody Šturec, Donovaly a Čertovica v Banskobystrickom kraji (BBSK) sú v súčasnosti prejazdné pre všetku dopravu, informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Na trať spadla lavína

14:35 Železničnú dopravu v úseku Kraľovany - Párnica zastavila lavína, ktorá dnes o 13.38 hod. spadla na trať. Prechádzajúcemu osobnému vlaku sa pred spadnutou lavínou podarilo včas zastaviť. ŽSR predpokladajú, že by doprava mohla byť obnovená ešte dnes do večera, závisí to však aj od vývoja poveternostných podmienok. 

13:35 Miriam nám poslala kúzelné video z bratislavského Horského parku, v ktorom sa jej včera podarilo zalyžovať.

12:28 Helena pri riečke Zavar v okrese Trnava zdokumentovala množstvo napadaného snehu. Podľa jej slov sa sneh pri odmäku rýchlo topí.

ONLINE Slovensko zápasí so
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Helena)

ONLINE Slovensko zápasí so
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Helena)

12:10 Slovenský hydrometeorologický ústav informuje verejnosť, že dnes  (streda, 1. februára 2017)  odvoláva signál „UPOZORNENIE“ (1. stupeň smogovej situácie.)  pre mesto Žilina, Martin, Ružomberok, Prievidza, Bystričany, Banská Bystrica, Prešov.

12:09 Podľa SHMÚ bude vo štvrtok prevažne zamračené počasie, miestami s dažďom a na horách aj snežením. Teploty vystúpia na 0 až 5 stupňov Celzia.

12:05 Podľa Zelenej vlny je pred Babindolom smerom z Vrábeľ skrížený kamión na ceste, ktorý blokuje prejazd vozidiel. Nehoda sa aktuálne stala v Martine na zjazde z obchvatu na centrum smerom zo Sučian a tiež Lokcou smerom na Zákamenné, kde je prejazdný len jeden pruh.

12:03 Stella centrum na svojej stránke informuje, že Kremnické Bane sú kvôli podmytej vozovke neprejazdné.

11:59 Pri meste Galanta v miestnej časti Nebojsa sa zrazili tri osobné autá. Dve z áut začali horieť. Ako informovala krajská hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trnave Júlia Kedrová, v jednom z nich vybuchla benzínová nádrž.

11:55 Peter nám poslal fotografiu z obec Vysoká pri Morave, kde ráno nasnežilo okolo 14 centimetrov snehu.

ONLINE Slovensko zápasí so
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Peter)

11:53 V komárňanskom okrese je situácia zatiaľ stabilná. „Cesty sú posypané, sneh už nepadá. Na vozovkách sa nachádza tenká kašovitá vrstva snehu hrúbky maximálne jeden až 1,5 centimetra, no všetky cesty okresu Komárno sú zjazdné,“ vyjadril sa Ladislav Dombi, ktorý je poverený zastupovaním RSÚC, strediska Komárno.

11:52 V okrese Nové Zámky je dopravná situácia stabilná s výnimkou obce Kolta, kde sa ráno skrížil kamión. 

11:51 V celom okrese Levice od utorka (31.1.) nepretržite husto sneží a tvorí sa poľadovica. Ako informoval vedúci Regionálnej správy a údržby ciest, strediska Levice, (RSÚC) Peter Drábik, všetky cesty okresu Levice sú zatiaľ zjazdné.

Hraničné priechody s Maďarskom uzavreli

11:48 V dôsledku veľmi nepriaznivých poveternostných podmienok v Banskobystrickom kraji (BBSK) sú uzatvorené do odvolania hraničné priechody s Maďarskom v obciach Slovenské Ďarmoty v okrese Veľký Krtíš, Šiatorská Bukovinka v okrese Lučenec a Kráľ v okrese Rimavská Sobota pre nákladnú dopravu. Dôvodom je predchádzajúce uzatvorenie horských priechodov Šturec a Donovaly v okrese Banská Bystrica pre nákladné motorové vozidlá nad 10 metrov. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) ovplyvňuje počasie na našom území tlaková níž vo vyšších vrstvách ovzdušia, ktorej stred sa nachádza nad Českou republikou. Dnes očakávajte oblačno až zamračené a na mnohých miestach sneženie. Na juhu Slovenska môže lokálne padať aj dážď so snehom alebo dážď a tvoriť sa poľadovica. Ojedinele rátajte aj s tvorbou snehových jazykov. Najvyššia denná teplota vystúpi na -2 až +3 stupne Celzia a teplota na horách vo výške 1 500 metrov na okolo -2 stupne Celzia. Viať by mal prevažne juhovýchodný vietor s rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

V zime do exotiky? Odvrátená tvár dovolenky počas mrazov!

Aktuálna situácia na cestách. Zdroj: Zjazdnost.sk
Zobraziť galériu (14)
Aktuálna situácia na cestách. Zdroj: Zjazdnost.sk

ONLINE Slovensko zápasí so
Zobraziť galériu (14)

ONLINE Slovensko zápasí so
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: zjazdnost.sk)

ONLINE Slovensko zápasí so
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Komplikácie na cestách môže priniesť sneženie, ktoré predpovedajú meteorológovia v Banskobystrickom kraji. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v rámci svojich výstrah informoval, že oddnes od 18.00 h môže v tomto regióne do štvrtka 2. februára spadnúť 20 až 25 cm snehu. Pre oblasť stredného i západného Slovenska platí výstraha pred tvorbou snehových jazykov, v niektorých lokalitách i pred poľadovicou či nárazovým vetrom.

Meteorologické výstrahy prvého stupňa dnes platia pre celé Slovensko.
Zobraziť galériu (14)
Meteorologické výstrahy prvého stupňa dnes platia pre celé Slovensko.

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom prostredí všetkých slovenských pohorí pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.

ONLINE Slovensko zápasí so
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Takto nasnežilo v bratislavskom Ružinove. Foto: Tip čitateľa
Zobraziť galériu (14)
Takto nasnežilo v bratislavskom Ružinove. Foto: Tip čitateľa  (Zdroj: Tip čitateľa)

„Lavínovú situáciu vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách môže zhoršiť predpovedané sneženie. Južný a juhozápadný vietor dosiahne na hrebeňoch krátkodobo rýchlosť 25 až 31 metrov za sekundu. Nový vetrom previaty sneh na tvrdom podklade na severných a severozápadných svahoch môže vytvárať nebezpečné snehové vankúše a dosky,“ upozornil.

Počasie v horských oblastiach bude dnes ovplyvňovať tlaková níž. Lavínoví špecialisti očakávajú vysokú oblačnosť až zamračené so snežením. Teplota vzduchu sa ráno pohybovala od mínus štyroch do mínus siedmich stupňov Celzia. Za uplynulých 24 hodín pripadol jemný poprašok snehu.

Situácia na zjazdovkách

Na slovenských zjazdovkách pretrvávajú dobré až veľmi dobré podmienky. Do rána pripadlo najmä v oblasti juhozápadného Slovenska a Banskobystrického kraja do 10 cm nového snehu. Vleky a lanovky premávajú v asi stovke lyžiarskych areálov. Na svahoch sa nachádza dostatočná snehová vrstva, ktorej výška sa pohybuje zväčša od 40 do 80 cm. Nad jeden meter snehu je stále v Lomnickom sedle, na Janovkách v Zuberci, na Roháčoch - Spálenej a vo valčianskej doline, 60 až 75 cm snehu je vo Vitanovej, 55 až 75 cm na Králikoch, 45 až 75 cm v Závažnej Porube. Do 70 cm snehu hlási Brezovica, Kasárne - Javorníky, Jahodná, Malinô Brdo aj Jakubkova lúka. V ďalších dňoch sa má prechodne otepliť, snehová vrtsva môže poklesnúť. Od budúceho týždňa však opäť minimálne nočné mrazy, výraznejšie zmeny v lyžiarskych podmienkach preto nepredpokladáme.

ONLINE Slovensko zápasí so
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

ONLINE Slovensko zápasí so
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Sneženie v Bratislave

Vážna situácia v Maďarsku

Najvyšší stupeň varovania pred mrznúcim dažďom vydala maďarská meteorologická služba (OMSZ) dnes ráno pre strednú časť krajiny, pričom na severe bude komplikovať dopravu sneženie. Na šmykľavých cestách zaznamenali v noci 43 nehôd, v Budapešti spôsobuje nepriaznivé počasie problémy v mestskej hromadnej doprave.

Podľa spravodajského servera hvg.hu sa na štátnej ceste č. 1 medzi severomaďarskými obcami Abda a Öttevény zranilo pri zrážke dvoch mikrobusov deväť ľudí, z nich jeden ťažko. Ďalší mikrobus sa po šmyku na diaľnici M3 v oblasti obce Kerekharaszti 50 kilometrov severovýchodne od Budapešti prevrátil na bok. Jeden človek sa zranil. V hlavnom meste zasahovali hasiči pri 12 nehodách. Na šmykľavých chodníkoch sa zranili desiatky chodcov.

Viac o téme: SnehPočasieSneženieBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu