Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Nešťastie vo Veľkej Fatre: Partia mladíkov sa vybrala do hôr, pád z 1500 m výšky a smrť!

Záchranná akcia vo Veľkej Fatre Zobraziť galériu (4)
Záchranná akcia vo Veľkej Fatre (Zdroj: Foto: HZS)

NECPALY - Partia kamarátov sa vybrala do hôr. Zostup štvorice mladých slovenských turistov z Borišova vo Veľkej Fatre sa včera večer skončil najhoršie, ako mohol. Dvaja z partie sa pošmykli, spadli cez skalný prah a utrpeli zranenia. Dvadsaťpäťročný Tibor, žiaľ, zraneniam podľahol.

O tragédii infromovala na svojej internetovej stránke Horská záchranná služba. Dvaja kamaráti Juraj a Tibor spadli cez skalný prah do žľabu smerom do Necpalskej doliny. "Bezprostredne po páde ich kamaráti nevideli a nemali s nimi žiadny zvukový kontakt. Na miesto nehody odišli záchranári HZS z Oblastného strediska Veľká Fatra, zamestnanec z Chaty pod Borišovom a chatár z Havranova. Ako prvý lokalizoval postihnutých zamestnanec z Borišova, ktorého nasledovali horskí záchranári. Jeden turista bol pri vedomí, ale mal vážne poranenie hlavy, druhý bol s vážnymi poraneniami v bezvedomí," uviedla HZS. 

FOTO Nešťastie vo Veľkej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: HZS)

Záchranári mužom na mieste nehody poskytli prvú pomoc a ošetrenie, zranených zateplili a pripravili na transport zo žľabu za pomoci UT 2000 a lanovej techniky. Dvadsaťosemročného muža s poranením hlavy spustili do Necpalskej doliny a v ústí odovzdali posádke rýchlej lekárskej pomoci, ktorá ho transportovala do nemocnice v Martine.

FOTO Nešťastie vo Veľkej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: HZS)

Druhého muža museli už počas transportu záchranári HZS resuscitovať. "Vytiahli ho na hrebeň a transportovali na chatu, kde sa mu snažili čo najviac pomôcť a zatepliť ho. Následne ho z chaty transportovali do lokality Balcierovo, kde sa terénnym vozidlom HZS podarilo k nemu dopraviť druhú posádku rýchlej lekárskej pomoci čakajúcu v Necpaloch. Resuscitácia pokračovala takmer hodinu, no napriek veľkej snahe sa 25–ročného turistu nepodarilo zachrániť a prítomný lekár skonštatoval smrť," informovala HZS.

FOTO Nešťastie vo Veľkej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: HZS)

 

 

 

Viac o téme: PádTuristaHorskí záchranáriVeľká Fatra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu