Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Po štyroch mesiacoch otvorili hraničný priechod Vyšné Nemecké

Slávnostné otvorenie Hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom. Zobraziť galériu (3)
Slávnostné otvorenie Hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom. (Zdroj: TASR)

VYŠNÉ NEMECKÉ - Po štyroch mesiacoch rekonštrukčných prác dnes otvorili hraničný priechod s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom.

Celkové prebudovanie priechodu, ktoré bolo jednou z podmienok vstupu Slovenska do schengenského priestoru voľného pohybu osôb, vyšlo na zhruba 150 miliónov korún. Už o niekoľko dní pre rekonštrukciu uzavrú druhý priechod s východným susedom v Ubli.

"Otvorením priechodu zbližujeme našu krajinu s Ukrajinou a približujeme sa k vstupu do Schengenu," povedal pri otvorení minister vnútra Róbert Kaliňák.

Kapacita priechodu sa po zdvojnásobí. "Mali by tak odpadnúť aj dlhé fronty, ktoré sa tu vytvárali," doplnila riaditeľka Colného riaditeľstva Eleonóra Kročianová. Na priechode by sa totiž mal zvýšiť počet personálu.

Priechod má päť samostatných jazdných pruhov a priestor pre chodcov. Jeden z pruhov je vyhradený pre autobusy, ďalší pre diplomatické vozidlá a jeden pre vozidlá z členských krajín Európskej únie. Štát na rekonštrukciu vynaložil vyše 116 miliónov korún, ďalší takmer milión eur (asi 34 miliónov Sk) pridal schengenský prechodný fond.

Po začlenení sa krajiny do schengenského priestoru odpadnú kontroly na hraniciach napríklad s Rakúskom, pri ceste na Ukrajinu však pasová a colná kontrola zostane. Hranica s Ukrajinou bude na Slovensku totiž vonkajšou hranicou takzvaného Schengenu.

Príprava na vstup Slovenska do schengenského priestoru bude pokračovať menšou rekonštrukciou hraničného priechodu v Ubli. Tá by mala stáť 2,5 milióna korún. Pribudnúť tu má oddelený priechod pre peších. Hraničný priechod Ubľa by mal byť uzavretý od 11. júna, prevádzku plánujú obnoviť 1. augusta.

Už 18. júna príde na Slovensko kontrolná skupina, ktorá zhodnotí stav na slovensko-ukrajinskej hranici. Podľa Kaliňáka pôjde o rozhodujúcu previerku plnenia podmienok pre vstup Slovenska do schengenského priestoru. V septembri budú ešte inšpektori kontrolovať pripravenosť letísk.

Okrem cestných priechodov vo Vyšnom Nemeckom a Ubli je na hranici s Ukrajinou ešte jeden priechod pre peších vo Veľkých Slemenciach a železničný priechod v Čiernej nad Tisou.

Slovensko chce vstúpiť do schengenského priestoru v pôvodnom termíne, teda od začiatku budúceho roka. Spolu so Slovenskom sa o vstup snažia aj okolité štáty, Poľsko, Česko a Maďarsko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu