Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Záchranári upozorňujú na počasie: Na horách očakávajú príchod arktického vzduchu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/NoMartin)

VYSOKÉ TATRY – Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje turistov, že v nasledujúcich dňoch sa na celom území Slovenska, ale aj vo vysokohorskom prostredí, očakáva prechod mimoriadne studeného vzduchu, ktorý so sebou prinesie arktické počasie.

Teploty na horách sa podľa horských záchranárov budú pohybovať na úrovni -25 stupňov Celzia, v dolinách môžu byť aj nižšie. TASR o tom informovalo Operačné stredisko HZS.  "Turistom odporúčame, aby zvážili pohyb vo vysokohorskom prostredí, nakoľko Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy druhého stupňa na nasledujúce dva dni (6.-7.1.) aj pred silným vetrom, ktorý môže dosahovať v nárazoch 115-130 km/h. Pocitová teplota sa výrazne zníži," priblížili horskí záchranári.

V prípade, že sa turisti rozhodnú navštíviť hory, nemali by zabúdať na teplé zimné oblečenie, teplé nápoje a v polohách nad 1500 m n. m. je vhodné i lavínové vybavenie. "Treba mať na pamäti, že pohyb v týchto poveternostných podmienkach je omnoho namáhavejší a vyčerpávajúcejší aj s ohľadom na presun a čas. HZS rovnako neodporúča individuálny pohyb turistov po horách. V arktickom počasí môže mať zablúdenie, uviaznutie aj drobný úraz fatálne následky," doplnila HZS. Zároveň upozornili, že netreba zabúdať ani na tretí stupeň lavínového nebezpečenstva, ktorý bol vyhlásený pre oblasť Vysokých a Západných Tatier a Malej Fatry.

Viac o téme: PočasieTatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu