Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Trojkráľová predpoveď, Slováci, pripravte sa: Výstrahy meteorológov, arktický deň a vysoké mrazy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na záver vianočného obdobia sa paradoxne očakáva prvý arktický deň tejto zimy. Počas sviatku Troch kráľov bude na našom území aj naďalej panovať poriadne chladné počasie. Sneh, poľadovica či víchrica sa o svoje slovo taktiež prihlásia.

Slovensko sa ani v v posledný vianočný sviatok patriaci Trom kráľom nevyhne tuhej zimy. Bude k nám od severovýchodu prúdiť veľmi studený arktický vzduch, ktorý nám poriadne vyštípe líca. Meteorológ Pavel Matejovič predpovedal extrémne ochladenie v období Troch kráľov už koncom decembra. Avizoval, že v niektorých lokalitách by teplota mohla klesnúť až na rekordných mínus 30 stupňov Celzia, čo teraz potvrdil aj Slovenský hydrometeorologický ústav. „Jedna z príčin súčasného ochladenia je rekordne teplá Arktída a vychladená centrálna a východná Sibír v decembri. Studený vzduch zo Sibíri sa potom vylial aj do Európy. Bezprostrednou príčinou tohto vývoja boli cirkulačné procesy. Teplá Arktída zapríčinila deformáciu polárneho vortexu, čím sa zvýraznila meridionalita prúdenia a vytvorili sa tak predpoklady na vznik blokujúcich a perzistentných anticyklón,“ objasnil Matejovič. Podľa meteorológa ide o najvýraznejšie ochladenie na Slovensku od februára 2012.

Piatok

V piatok teda môžeme očakávať premenlivú veľkú, na juhu miestami zmenšenú oblačnosť. V severnej polovici územia na viacerých miestach, inde ojedinele snehové prehánky alebo sneženie. Treba rátať aj s tvorbou snehových jazykov a závejov. Ako sme spomínali, fúkať bude prevažne severný vietor o rýchlosti 20 až 45 km/h, miestami v nárazoch okolo 65km/h. Banskobystrický kraj privíta vietor miestami o rýchlosti 20 km/h. Na horách je potrebné počítať s búrlivým vetrom až víchricou. 

Trojkráľová predpoveď, Slováci, pripravte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ, predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota -12 až -18, na juhozápade a juhu stredného Slovenska okolo -9 st. Najvyššia denná teplota -15 až -9, na juhozápade a juhu stredného Slovenska -9 až -4 st. 

Výstrahy 

Výstrahy 2. stupňa pred silným vetrom a nízkymi teplotami sú v tento vianočný sviatok vyhlásené pre Banskobystrický kraj, Prešovský kraj a Žilinský kraj. Ostatné časti Slovenska musia podľa meteorológov z hydrometeorologického ústavu počítať s prvostupňovou výstrahou. 

Trojkráľová predpoveď, Slováci, pripravte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ, predpovede.sk)

Trojkráľová predpoveď, Slováci, pripravte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ, predpovede.sk)

Od piatku do nedele bude na Slovensku arktické počasie

Podľa slov meteorológa zo Slovenského hydrometeorologického ústavu Pavla Beránka bude od piatku do nedele (od 6. do 8. januára 2017) na Slovensku extrémne chladno. V piatok dosiahne najvyššia denná teplota vzduchu len -16 až -10 stupňov, na juhu miestami okolo -8 stupňov Celzia.

Ako P. Beránek ďalej uviedol: “Pri veľmi silnom vetre bude mimoriadne nepríjemne, a to najmä na východe, kde očakávame pocitovú teplotu aj v nížinách na úrovni okolo -24 °C. Cez víkend klesne teplota vzduchu v dolinách a kotlinách v noci ojedinele až na -29 °C. Miestami  bude ešte veterno a pocitová teplota bude naďalej veľmi nízka. Denná teplota na severe a východe bude stále nižšia ako -10 °C. Navyše aj v piatok, a tiež v sobotu sa budú tvoriť snehové jazyky a záveje,“ dodal.

Viac o téme: ZimaSnehPočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu