Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Petarda v oku, požiare či bitky tínedžerov: Silvester bol poriadne rušný

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Lekári či hasiči sa na niektorých miestach Slovenska počas Silvestra na nudu sťažovať nemohli. Riešil sa chlapec, ktorému petarda strelila do oka, bitka dvoch kamarátov či požiar rodinného domu, ktorý vznikol kvôli pyrotechnike.

Počas Silvestra ošetrili lekári oddelenia urgentného príjmu (OUP) Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave celkovo 163 detí, z nich jednu tretinu v noci. V pediatrických ambulanciách sa lekári venovali najmä deťom s akútnymi infektmi horných a dolných dýchacích ciest, tráviacimi ťažkosťami a alergickými reakciami. "Dve deti vo veku 16 rokov, intoxikované alkoholom, potrebovali liečbu na expektačných lôžkach OUP," uviedla hovorkyňa.

V chirurgickej ambulancii lekári ošetrili 50 detí. V súvislosti so zábavnou pyrotechnikou sa venovali dieťaťu predškolského veku s popáleninou na ruke, ktoré bolo po prvotnom ošetrení odoslané na Kliniku popálenín a rekonštrukčnej medicíny UNB, uviedla Kamenická. Lekári podľa jej informácií ošetrili aj dvoch 17-ročných tínedžerov, ktorí sa medzi sebou pobili. Po ošetrení ich prepustili domov.

Chlapcovi strelila petarda do oka

Prešovskí lekári na traumatológii i očnom oddelení mali počas silvestrovskej noci plné ruky práce. Ako informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana Renáta Cenková, od polnoci do zhruba siedmej hodiny rannej ošetrili deväť pacientov od osem do 46 rokov.

Sedem z nich bolo pod vplyvom alkoholu, triezve boli len dve deti. Prevažovali najmä poranenia hlavy, pričom jeden úraz priamo súvisel s manipuláciou so zábavnou pyrotechnikou. Väčšinu zranených ošetrili ambulantne.

"Najmenej šťastia mal 14-ročný chlapec, ktorému strelila petarda do oka a jeho stav si vyžiadal hospitalizáciu na očnom oddelení, plánovaný je u neho operačný zákrok. Na prelome rokov sme zaznamenali aj jednu hospitalizáciu na oddelení pediatrie a to z dôvodu intoxikácie alkoholom a úrazu hlavy," uviedla Cenková.

Plné ruky práce mali aj v Žiline

Na urgentnom príjme Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline ošetrili počas posledného dňa minulého roku 55 pacientov. Po polnoci ich bolo 13. Väčšina ošetrení súvisela s požitím alkoholu.

Ako informovala hovorkyňa FNsP v Žiline Viera Jurčiová, v súvislosti so zasiahnutím pyrotechnikou ošetrili na urgentnom príjme po polnoci šesť ľudí, z nich dve boli deti, ktoré mali ľahké poranenia ruky. "Dvaja z ošetrených utrpeli poranenia očí, jeden poranenie tváre a jeden poranenie ruky," uviedla Jurčiová. Na pediatrickom oddelení FNsP v Žiline nehospitalizovali žiadne dieťa pod vplyvom alkoholu.

Rodina v Seni mala smutné oslavy

Hasiči v Košickom kraji zasahovali v noci nadnes pri piatich požiaroch. Horelo v Košiciach, Michalovciach, Trebišove, Seni a Smižanoch. K vážnejším zraneniam nedošlo. V jednom prípade sa klient sociálneho zariadenia na Garbiarskej ulici v Košiciach nadýchal splodín z horenia, jeho stav si však nevyžiadal hospitalizáciu. 

Najväčšiu ujmu utrpela rodina v Seni, kde od pyrotechniky vzbĺkla strecha rodinného domu. Hasičov privolali k požiaru hodinu po polnoci. Škodu predbežne vyčíslili na 5000 eur. Požiar je už zlikvidovaný.  V dvoch prípadoch horelo v bytových domoch. Za požiarmi je pyrotechnika a sviečky.

Najviac výjazdov hasičov na západe

Slovenskí hasiči zasahovali počas Silvestra a prvých novoročných hodín celkom pri 147 udalostiach. Najčastejšie išlo o požiare, polovicu z nich spôsobila zábavná pyrotechnika. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.

Hasiči boli počas Silvestra až dnešného rána, do 7.00 h, vyslaní k 85 požiarom, z ktorých 45 vzniklo v dôsledku neodbornej manipulácie so zábavnou pyrotechnikou. „Najčastejšie spôsobila požiare kontajnerov, suchého lístia a stromov, šopy a v dvoch prípadoch išlo o požiare na balkónoch," priblížila Farkasová. Najviac výjazdov bolo v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji.

Silvestrovský požiar s najväčšou materiálnou škodou vznikol pred 4.00 h v Bratislave v objekte nachádzajúcom sa na Ceste na Kamzík. Škoda bola predbežne vyčíslená na 30.000 eur. Pre silné zadymenie pracovali hasiči v autonómnych dýchacích prístrojoch. Príčina vzniku požiaru je v štádiu vyšetrovania. 

Pár minút po polnoci vypukol požiar prístavby hospodárskej budovy v Ostraticiach v okrese Partizánske. Zasahovali pri ňom hasiči z Partizánskeho, Bánoviec nad Bebravou a dobrovoľní hasiči z obcí Veľké Hoste, Čereňany a Žitná-Radiša. Popri hasení vysokotlakovými prúdmi rozoberali konštrukciu stavby a rozhrabávali balíky sena. Požiar podľa Farkasovej pravdepodobne spôsobila zábavná pyrotechnika. Výška škody bola predbežne odhadnutá na 20.000 eur.

K požiaru chatky vo vinohrade v katastri obce Dubník v okrese Nové Zámky boli vyslaní hasiči pred štvrtou hodinou ráno. Aj tu okrem hasenia tromi vysokotlakovými prúdmi rozoberali strešnú konštrukciu. Následkom požiaru vznikla materiálna škoda predbežne vyčíslená na 10.000 eur. Príčina vzniku požiaru je v štádiu zisťovania.

Okrem požiarov hasiči vyrazili k 61 technickým udalostiam, z ktorých bolo 26 dopravných nehôd. K vážnejšej dopravnej nehode boli vyslaní bratislavskí hasiči po druhej hodine po polnoci. Stala sa na štátnej ceste I/61 v Petržalke, zranenie pri nej utrpeli dve osoby. Jednu zranenú osobu museli hasiči z havarovaného vozidla vyslobodzovať pomocou hydraulického zariadenia. Po poskytnutí predlekárskej prvej pomoci zranených odovzdali záchrannej zdravotnej službe. Na havarovanom vozidle vykonali protipožiarne opatrenia.

Viac o téme: OslavyBratislavaOšetrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu