Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vandali poškodili pamätník A. Hlinku, podľa SNS je to kultúrna vražda

Na miesto vandalského činu sa dnes predpoludním bol pozrieť aj starosta Ružinova Slavomír Drozd
Na miesto vandalského činu sa dnes predpoludním bol pozrieť aj starosta Ružinova Slavomír Drozd (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Neznámy páchateľ v noci na dnes v Parku Andreja Hlinku v bratislavskej mestskej časti Ružinov poškodil pamätník tohto slovenského národovca. Pamätník osadili v piatok a má byť slávnostne odhalený za účasti prezidenta SR Ivana Gašparoviča v utorok.

Vandali, zrejme ťažkým kladivom, rozbili mramorové obklady obelisku z čelnej a bočnej strany, na ktorých sú vyryté pamätné texty a umiestnená busta Andreja Hlinku. Poškodili aj dlažbu a štátny znak SR. Spôsobili škodu vo výške približne 160-tisíc korún. Na výstavbe pamätníka sa finančne podieľalo Ministerstvo kultúry SR, mestská časť Ružinov a zo zbierok prispela aj Nadácia Andreja Hlinku.

Na miesto vandalského činu sa dnes predpoludním bol pozrieť aj starosta Ružinova Slavomír Drozd, ktorý po informácii prerušil plánovanú sobotňajšiu cyklotúru. Vandalstvo nepovažuje za náhodnú výtržnosť, ale za premyslenú akciu. Verí však, že počas troch dní do slávnostného aktu sa podarí dať pamätník do poriadku.


Slovenská národná strana (SNS) je šokovaná barbarským činom zhanobenia a poškodenia pamätníka národného buditeľa, politika, kňaza a Otca národa Andreja Hlinku v bratislavskej mestskej časti Ružinov len tri dni pred jeho slávnostným odhalením.

Je zrejmé, že vandalský zločin proti národu bol načasovaný, pripravovaný a cielene organizovaný použitím ťažkej techniky. SNS hodnotí tento akt ako brutálnu "kultúrnu vraždu" spáchanú nepriateľmi slovenského národa a Slovenskej republiky s cieľom ponížiť v hlavnom meste Slovenska štátotvorný národ a eskalovať etnické napätie.

Podľa SNS to dokazuje aj bezohľadné provokatívne poškodenie a zneuctenie štátneho znaku SR. SNS preto očakáva dôsledné vyšetrenie, potrestanie vinníkov a organizátorov tohto bezcitného nekultúrneho násilia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu