Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prieskum ukázal jasne: Dobrovoľná vojenská príprava je dôležitá, občania chcú brániť vlasť

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Obyvatelia Slovenska považujú dobrovoľnú vojenskú prípravu za významnú formu prípravy obyvateľstva na obranu vlasti. Vyplýva to z výskumu verejnej mienky, ktorý sa uskutočnil na prelome októbra a novembra tohto roka na reprezentatívnej vzorke 1247 respondentov. Až 72,4 percenta opýtaných považuje za dôležité, aby táto forma dobrovoľného vojenského výcviku občanov pokračovala aj v budúcnosti. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

V súvislosti so zvyšovaním obranyschopnosti štátu viac ako polovica respondentov (56,3 percenta) pokladá za dôležité, aby dobrovoľnú vojenskú prípravu absolvoval každý zdravý mladý človek. Výskum mapoval aj možný záujem o zapojenie sa do projektu. Dobrovoľných vojakov z mladej generácie vo veku 18 až 35 rokov by však podľa výskumu bolo len menej ako pätina opýtaných (18,3 percenta), zatiaľ čo nezáujem prejavilo 76,8 percenta a nerozhodnutých bolo 5 percent opýtaných.

V súčasnosti tí, ktorí absolvovali dobrovoľnú vojenskú prípravu, majú možnosť zaradenia okrem záloh aj do aktívnych záloh. Z výskumu vyplynulo, že pre 76,1 percenta respondentov je finančné prilepšenie najdôležitejším motivačným faktorom pre zaradenie do aktívnych záloh, lepšie sociálne zabezpečenie považuje za najväčšiu motiváciu 47 percent opýtaných, získanie nových špecifických zručností 39,9 percenta opýtaných a možnosť zažiť dobrodružstvo 30,8 percenta z nich.

Pre rezort obrany je projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy jednou z priorít, a preto sa ho rozhodol zatraktívniť a uskutočniť v ňom viaceré zmeny. Dobrovoľní vojaci by po novom mali dostať o 200 eur viac, absolvovať 11-týždňový výcvik a mať garantovaný jednoduchší vstup do Ozbrojených síl SR, Policajného zboru, ale aj k hasičom či záchranárom. Výcvik ďalších dobrovoľných vojakov by mal pokračovať už za nových podmienok hneď po zmene legislatívy, pravdepodobne na jeseň 2017.

Viac o téme: Dobrovoľná vojenská príprava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu