Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vodiči, pozor: Poľadovica na celom území Slovenska, tieto okresy sú na tom najhoršie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý. Cesty I., II., a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý.

Na cestách vo vyšších polohách sa vyskytuje kašovitý až utlačený sneh hrúbky 1-3 cm. Na cestách II/526 v úseku Kokava nad Rimavicou, II/558 Stakčín - Ulič a na cestách III. tried v oblasti Levoče a Stakčína sa na vozovkách miestami nachádza zľadovatený sneh do hrúbky 2 cm.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem horských priechodov Pezinská Baba, Huty a Herlianske Sedlo, ktoré majú povrch vozoviek miestami pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do 2 cm.

Upozornenie pre vodičov

Hmla s dohľadnosťou do 50 metrov je v lokalite Poprad - Letisko, Švábovská stráň, Iliašovce, Dargov, Martin a hmla do 100 m v lokalite Vrútky, Batizovce a Dobšiná. Po celý deň platí výstraha 1. stupňa pred tvorbou poľadovice na celom území Slovenska vzhľadom na vlhký až mokrý povrch vozoviek na takmer všetkých úsekoch ciest a diaľnic na celom území SR. 

Pre vozidlá nad 10 m je uzatvorený horský prechod Šútovce a úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom. Na ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá je nutné použiť snehové reťaze pre všetku dopravu. Cesta II/576 - Herlianske sedlo je v zimnom období neudržiavaná. Horský priechod Kremnické Bane bude úplne uzavretý z dôvodu rekonštrukcie cesty I/65 pre zosuv a podmytie cesty na ceste I/65 v km 91,700 - 96,200 do 20. októbra 2017. 

Upršané Vianoce

Slovensko čakajú zväčša upršané Vianoce, snežiť bude najmä na horách a postupne sa oteplí.
      Na Štedrý deň (24.12.) treba počítať s hmlou a zamračenou oblohou, menej oblačnosti bude spočiatku iba na horách. "Zrážky budú len ojedinelé, teplota vzduchu dosiahne cez deň nula stupňov Celzia," povedal Pavol Beránek zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).
      Prvý a Druhý sviatok vianočný (25. až 26.12.) bude na viacerých miestach pršať alebo mrholiť. Na horách a spočiatku miestami aj v nižších polohách bude snežiť. "Denná teplota dosiahne v nedeľu - jeden až plus šesť stupňov Celzia, v pondelok na juhozápade Slovenska až do plus deväť stupňov Celzia," dodal Pavol Beránek.

V najvyšších polohách Vysokých Tatier je mierne lavínové nebezpečenstvo

V najvyšších polohách Vysokých Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach na Slovensku trvá malé lavínové nebezpečenstvo. Informoval o tom Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Sneh je rozložený nerovnomerne, lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne a pozornosť si vyžadujú najmä žľaby a terénne pasce. Snehová pokrývka je však dobre spevnená, uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. Pri oteplení v poludňajších a popoludňajších hodinách na strmých svahoch môže dôjsť k uvoľneniu splazov a malých lavín. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú, riziko vzniku lavín vo Fatrách, Západných a Nízkych Tatrách je nižšie vzhľadom na malú výšku snehovej pokrývky," uviedol Lizuch.

V horách pokračuje inverzné počasie, dnes ráno bolo takmer všade jasno a teplo. Mínusové teploty sa na hrebeňoch a vrcholoch vyskytovali len výnimočne, v údoliach je, naopak, chladno. Teplota sa pohybovala od mínus 6 do plus 7 stupňov Celzia. Fúkal len mierny alebo dosť čerstvý vietor južných smerov s rýchlosťou do 25 km/h, v nárazoch vo Fatrách do 35 km/h.

Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. Sneh z poslednej periódy sneženia je uložený v teréne veľmi nerovnomerne. Väčšie množstvo snehu je v žľaboch, terénnych pascách a na záveterných orientáciách terénnych vyvýšenín. Povrch snehu je zrána prevažne zmrznutý až tvrdý, miestami sa vyskytuje poľadovica, cez deň zmokrie, hlavne v nižších a stredných polohách. Výška snehovej pokrývky pre toto obdobie je však všeobecne podpriemerná vo všetkých pohoriach, skonštatoval Lizuch.

Viac o téme: PočasiePoľadovica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu