Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Práva sudkýň prezident neporušil: Odvolania pre vysoký vek boli na mieste

Andrej Kiska Zobraziť galériu (2)
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Základné právo dvoch bývalých sudkýň Marianny Reiffovej a Heleny Kožíkovej nebolo rozhodnutím prezidenta SR o ich odvolaní pre vek porušené. Rozhodol o tom dnes II. senát Ústavného súdu (ÚS) SR.

Bývalé sudkyne z Bratislavy namietali porušenie svojho práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok podľa Ústavy SR, ako aj práva vstúpiť za rovnakých podmienok do verejných služieb svojej krajiny podľa Medzinárodného paktu o občianskych a politických právach. Reiffovú odvolal v júni 2014 prezident Ivan Gašparovič a Kožíkovú v júni 2015 prezident Andrej Kiska. V oboch prípadoch na sa tak stalo podľa ústavy na návrh Súdnej rady SR vzhľadom na dosiahnutie veku 65 rokov.

Sťažovateľky okrem iného argumentovali, že prezident pri rozhodnutí nemal k dispozícii kvalifikovaný návrh Súdnej rady na ich odvolanie. Predložený návrh v podobe zoznamu sudcov s vekom nad 65 rokov nepovažovali za dostatočný. Hlava štátu mala podľa sťažností požiadať Súdnu radu o vysvetlenie, čo neurobila. Senát ÚS SR však nenašiel dôvody na spochybnenie príslušného návrhu na odvolanie. Rovnako neuznal ani ďalšie námietky a sťažnostiam nevyhovel.

Helena Kožíková
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Kožíkovej právny zástupca Michal Mandzák na dnešnom pojednávaní namietal celkovú nejasnosť právnej úpravy pri odvolávaní sudcov vzhľadom na ich vek. "Súčasná úprava a prax odvolávania sudcov z funkcie je zjavne nejasná a aj výkon tej právomoci je nejasný, pretože nie je zrejmé, prečo niektorí sudcovia sú vo funkcii a niektorí nie sú. Ide o zjavný zásah do nezávislosti justície," konštatoval v reakcii pre novinárov. Podľa neho by mal byť jasne stanovený vek, po dosiahnutí ktorého by sudcovia boli automaticky odvolávaní, inak to vytvára priestor pre svojvôľu. Vo veci rozhodoval II. senát v zložení predseda Lajos Mészáros a sudcovia Ľudmila Gajdošíková a Ladislav Orosz.

Viac o téme: SúdyAndrej KiskaSudkyneHelena KožíkováMarianna Reiffová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu