Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Meteorológovia varujú pred závejmi a snehovými jazykmi: Vodiči, pozor na poľadovicu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vodičom na severe a východe Slovenska môžu cestu miestami komplikovať snehové jazyky a záveje.

V okresoch Čadca, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad sa očakáva aj sneženie. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého stupňa. Meteorológovia okrem toho varujú aj pred silným vetrom.

Snežiť bude v týchto oblastiach.
Zobraziť galériu (3)
Snežiť bude v týchto oblastiach.  (Zdroj: shmu.sk)

Silný vietor bude v týchto oblastiach.
Zobraziť galériu (3)
Silný vietor bude v týchto oblastiach.  (Zdroj: shmu.sk)

Výstraha platí pre všetky kraje s výnimkou Trenčianskeho. Vietor môže miestami v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 18 až 23 metrov za sekundu (60 až 85 km/h). Na hrebeňoch hôr to môže byť ešte viac, a to 25 až 30 metrov za sekundu (90 až 110 km/h).

Na cestách hrozí poľadovica

Cestári varujú vodičov pred poľadovicou, nárazovým vetrom, snehom, silným dažďom či zníženou dohľadnosťou. Nárazový vietor hrozí v oblasti Tatranskej Štrby, Kremnice, Banskej Štiavnice či Pezinka. "Znížená dohľadnosť do 100 metrov je pre silný dážď so snehom v lokalite Nová Bystrica (okres Čadca)," uvádza Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnosť.sk.

Snehové reťaze treba použiť pre všetku dopravu na ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá. Poľadovica môže prekvapiť na ceste II/531 v okrese Rimavská Sobota, na ceste II/547 Margecany - Spišské Vlachy a ceste III/3420 Víťaz-Dolina - Kluknava. Horský priechod Šútovce a úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom uzatvorili pre vozidlá nad desať metrov.

Diaľničné úseky a rýchlostné cesty sú zjazdné, rovnako aj cesty I., II. a III. triedy. Na vozovkách vo vyšších polohách však treba počítať s niekoľkocentimetrovou utlačenou či kašovitou vrstvou snehu.

Viac o téme: PočasieZávejeSnehové jazyky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu