Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Meteorológovia predpovedajú vpád arktického vzduchu: Pripravte si kabáty na mínusové teploty

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: shmu.sk)

BRATISLAVA - Na začiatku budúceho týždňa v studenom arktickom vzduchu opäť veterno, najmä na severe aj so snežením, neskôr aj so silnejšími mrazmi. V severnejších oblastiach Slovenska sa môžeme dočkať až mínus desať stupňov Celzia.

V posledných dvoch týždňoch k nám od severu už niekoľkokrát prenikol studený arktický vzduch. "Studený arktický vzduch sa dostával najmä do strednej a východnej Európy, v západnej Európe boli ochladenia menej výrazné a trvali kratšie. Relatívne chladnejšie počasie u nás vydržalo dlhšie, pretože tlaková výš sa nad západnou Európou opakovane obnovovala a vytvárala tak akúsi prekážku teplejšiemu prúdeniu vzduchu z oblasti oceánu nad pevninu (nad oceánom je vzduch v zime štandardne teplejší) a súčasne nad Škandináviou a priľahlým Ruskom sa udržiavala oblasť nízkeho tlaku vzduchu. Po poslednom krátkom ochladení sa však tlaková výš 7.12. presunula nad Stredomorie a blízke okolie a do našej oblasti tak po jej severnom okraji začal prúdiť teplý vzduch od západu, čo viedlo k vzniku teplotnej inverzie na našom území (teplejšie vo vyšších polohách, ako v nižších), dlhotrvajúcej predovšetkým na východe Slovenska." píše v analýze SHMÚ meteorológ Miroslav Šinger.

Meteorológovia predpovedajú vpád arktického
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

Odborníci očakávajú, že na prelome týždňov sa začne znova ochladzovať. "Zaujímavé však je, že atmosféra opäť "nevymyslí nič nové". Už zajtra (dnes - pozn. red.) sa podružná tlaková níž bude presúvať z oblasti Nórskeho mora nad Pobaltie a s ňou spojený studený front prejde cez naše územie ďalej na juhovýchod. Za ním k nám prenikne chladnejší vzduch od severozápadu. Nepôjde však o studený arktický vzduch. Ten do našej oblasti prenikne až v pondelok 12.12. za oklúznym frontom spojeným so spomínanou nížou," tvrdí Šinger. Animácie si môžete pozrieť tu.

Meteorológovia predpovedajú vpád arktického
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

Studený a suchý vzduch prenikne len do strednej a východnej Európy. "Znamená to znovu veterno, sneženie najmä na severe a postupne aj silnejšie nočné mrazy, pričom na severe sa opäť budú vyskytovať aj celodenné mrazy."

Oproti začiatku decembra bude situácia podobná, no so slabším vetrom a menej snehovými zrážkami. "Situácia bude podobná, ako v úvode decembra (veterno, s prehánkami, na severe aj s trvalejším snežením a výrazným ochladzovaníme počas dňa), no vietor bude väčšinou trochu slabší a očakávame menej snehových zrážok," predpovedá meteorológ zo SHMÚ. "Ochladenie by však malo byť o niečo razantnejšie, už večer bude mrznúť na celom území, pričom na severe sa ochladí až k -10 °C."

Viac o téme: Shmu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu