Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

EXKLUZÍVNE Zemetrasenie u Sulíka! Kľúčový poslanec SaS chce lukratívny flek, odchod zo strany

Richard Sulík Zobraziť galériu (3)
Richard Sulík (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Definitívny rozchod so SaSkou? Dlhá história sporov medzi Martinom Poliačikom a jeho šéfom Richardom Sulíkom sa zrejme chýli ku koncu. Poliačik má totiž namierené na nový flek. Definitíva padne už onedlho!

Podľa našich informácií má poslanec SaS záujem o funkciu ombudsmana. Názorové rozpory vo vnútri strany, najmä so šéfom Richardom Sulíkom, Sám Poliačik nepoprel, že by mal o miesto ombudsmana záujem. "Prepáčte, k tomuto sa teraz nebudem vyjadrovať," zareagoval krátko Poliačik na otázku, či sa uchádza o post ombudsmana. Na ďalšie otázky odmietol odpovedať.

Ani vedenie strany nepopiera, že Poliačik má namierené na ombudsmana. Prostredníctvom hovorkyne strana odkázala, že sa nebudú k tomu vyjadrovať. "Sloboda a Solidarita sa v súčasnosti nebude k tejto téme vyjadrovať," zareagovala pre Topky Katarína Svrčeková. Nič to nemení na skutočnosti, že definitívne rozhodnutie má prísť už o niekoľko dní.

Martin Poliačik v parlamente
Zobraziť galériu (3)
Martin Poliačik v parlamente  (Zdroj: SITA)

Koniec v SaSke

Ombudsman nesmie byť členom politickej strany, čo by defacto znamenalo Poliačikov koniec v SaSke. Súčasnej ombudsmanke Jane Dubovcovej končí mandát v marci 2017. Poslanec parlamentu a predseda Výboru pre nezlučiteľnosť funkcií sa už dlhú dobu angažuje v ľudsko-právnych a školských veciach. Post ombudsmana je teda logickým možným pôsobiskom pre liberála. Ba čo viac, nahrávajú tomu aj posledné udalosti v strane.

Nezhody so Sulíkom

Prvé otvorené nezhody medzi Sulíkom a Poliačikom na verejnosť vyplávali po oznámení, že Sulík končí na poste predsedu SaS, aby mohol opätovne kandidovať a skoncovať s škodiacimi rečami o dianí v jeho strane. Kontroverzným ťahom tak vyšachoval z hry o predsedu Jozefa Mihála, do ktorého krídla v strane patrí aj Poliačik. Vtedy to komentoval slovami, že ide o "veľmi nešťastnú situáciu a pošliapanie pravidiel fair play a elementárnej slušnosti."

Skončil ako tímlíder pre školstvo

So Sulíkom má už dlho otvorené názorové rozpory. Prednedávnom bol zosadený z pozície tímlídra pre školstvo. Vtedy Poliačik pre Topky reagoval tak, že rieši odborné veci spojené so školstvom a že "stranícke naťahovačky okrem novinárov nikoho nezaujímajú." Poliačik je pritom známa a významná postava v strane. V marcových voľbách dostal takmer 46 tisíc hlasov a z ôsmeho miesta na kandidátke sa dostal na až piate, iba za Sulíka, Nicholsonovú, Galka a Mihála.

Kontrovezný islam a utečenci

Poliačik je ostrým kritikom aj Sulíkových názorov na islam a utečencov. Keď Sulík v kontroverznom blogu písal o živote proroka Mohameda, Poliačik mu odpovedal svojim blogom, v ktorom ho označil prisluhovača Islamského štátu. "V plnej miere plní zadanie ISIS na šírenie strachu a nenávisti voči moslimom v slobodnom svete," napísal Poliačik.

Spor o povahu liberálov

Na Slobodu a Solidaritu sa celkovo v poslednom roku nesie vlna kritiky za extrémnejší slovník, ktorým konkurujú kotlebovcom. Intelektuálna a odborná obec sa pýta, či je ešte SaS naozaj liberálna strana. Takisto veľa Slovákov a podporovateľov Martina Poliačika mu adresovalo výzvu, aby zo SaSky odišiel. Pre Sulíka s Galkom nie sú ľudskoprávne otázky témou čislo jeden. Líderská dvojka sa zameriava najmä na ekonomické témy, ktoré majú šancu osloviť premierného Slováka, ktorý rieši výplatu a nie práva zvierat.

SaS je najliberálnejšia strana na Slovensku

Poliačik pre Topky komentoval aj liberálnosť strany SaS. V septembri povedal, že "SaS je najliberálnejšou politickou stranou, ktorú na Slovensku máme." Keď sa Poliačik stane novým ombudsmanom, bude to logickým vyústením jeho pôsobenia v strane Sloboda a Solidarity pod vedením Richarda Sulíka.

Ombudsmana volí parlament na návrh najmenej 15 poslancov. Vo funkcii by vystriedal doterajšiu ombudsmanku Janu Dubovcovú. Verejný ochranca práv je nezávislý štátny orgán, ktorý kontroluje nielen exekutívne orgány, ale rieši aj jednotlivé podnety obyčjaných občanov.

Viac o téme: Martin PoliačikSaSRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu