Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

PRÁVE TERAZ Poslanci zvolili novú verejnú ochrankyňu práv

Mária Patakyová Zobraziť galériu (2)
Mária Patakyová (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Novou verejnou ochrankyňou práv bude Mária Patakyová. Rozhodli o tom dnes poslanci Národnej rady SR, keď nominantke koaličného Mostu-Híd odovzdali v tajnej voľbe 75 hlasov. Patakyová nahradí vo funkcii Janu Dubovcovú, ktorej sa končí funkčné obdobie 28. marca.

O post ombudsmana sa dnes uchádzala aj nominantka SaS a OĽaNO-NOVA Janka Šípošová. Od poslancov získala 41 hlasov. Tretím kandidátom bol Anton Čulen, ktorého navrhla ĽSNS a nezaradený poslanec Peter Marček. Vo voľbe dostal Čulen 15 hlasov.

Patakyová je prorektorka Univerzity Komenského (UK) v Bratislave pre legislatívu. Podľa navrhovateľov je uznávanou odborníčkou a autoritou v oblasti práva s dlhoročnými skúsenosťami doma i v zahraničí. V oblasti ľudských práv pôsobí ako zástupca UK v Európskom medziuniverzitnom centre, prostredníctvom ktorého sa realizuje študijný program zameraný na ľudské práva a demokratizáciu.

Počas verejného vypočutia na pôde Výboru NR SR pre ľudská práva a národnostné menšiny povedala, že chce dohliadať na výkonnú moc, upozorňovať na nedostatky a obhajovať ľudské práva. Zároveň chce zachovať vysoký profesionálny štandard výkonu funkcie ombudsmana a podporiť jeho nezávislosť.

"Inštitucionálna nezávislosť by mala byť dotvorená samostatnou rozpočtovou kapitolou pre kanceláriu verejného ochrancu práv," doplnila s tým, že chce posilniť spoluprácu s inštitúciami zameranými na ľudské práva. Patakyová sa chce zamerať na ochranu osôb obmedzených na slobode, na dodržiavanie ľudských práv seniorov a mieni sledovať aj prieťahy v súdnom konaní. Zdôrazňuje aj potrebu upozorňovať na kvalifikované nedostatky. Chce dosiahnuť rešpektovanie úradu ombudsmana.

Koaličná kandidátka tiež vysvetľovala, prečo sa nezastala Zuzany Melicherčíkovej, bývalej zamestnankyne Univerzity Komenského, ktorá po upozornení na korupciu pri prijímacích pohovoroch prišla o prácu. Následne pracovala vo "fastfoode". Patakyová sa obhajovala nedostatkom informácií v tom čase. V otázke Dúhového Pride uviedla, že "nie je možné, aby sa v partnerských vzťahoch neposkytovala dôstojnosť". Patakyová zároveň ocenila prácu súčasnej ombudsmanky Jany Dubovcovej.

Verejného ochrancu práv volí parlament na päť rokov z kandidátov, ktorých navrhne najmenej 15 poslancov. Za ombudsmana možno zvoliť občana Slovenskej republiky, ktorý v deň voľby dosiahol vek 35 rokov, má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, je bezúhonný a jeho vzdelanie, schopnosti, skúsenosti a morálne vlastnosti dávajú záruku, že funkciu verejného ochrancu práv bude riadne vykonávať. Verejný ochranca práv nesmie byť členom politickej strany ani politického hnutia, musí mať trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a súhlasiť s voľbou.

Nezávislosť, apolitickosť, nezaujatosť a odhodlanosť sú určujúce, povedala Patakyová

Nezávislosť, apolitickosť, nezaujatosť a odhodlanosť je kvarteto, ktoré je pre novú verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú určujúce. Povedala to dnes novinárom krátko po tom, ako ju poslanci Národnej rady SR v tajnej voľbe zvolili za nástupkyňu Jany Dubovcovej. Patakyová získala 75 hlasov od 140 prítomných poslancov a tento výsledok označila za tesný. Na druhej strane je to pre ňu potvrdenie nezávislosti. Po otázke, či dokáže byť vo funkcii v prípade pochybení kritická aj ku koalícii, ktorá ju nominovala, poukázala na spomínané kvarteto zásad.

Mária Patakyová uznala, že mnohé z mimoriadnych správ Dubovcovej boli v parlamente vnímané v istom politickom kontexte. "Dúfam, že sa podarí otočiť kormidlo vo vnímaní toho, čo ombudsman robí, teda že robí dobrú službu samotným orgánom verejnej správy," povedala s tým, že profesionalitu Dubovcovej si váži. "Bude rozhodne ťažké to porovnanie s ňou a jej výkonom. Ja určite teraz viem povedať, že to nebude to isté. Každý má totiž ambíciu dať výkonu funkcie svoj vlastný obraz," vysvetlila.

Dubovcová je pripravená novozvolenej ombudsmanke Patakyovej pomôcť

Dosluhujúca verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová je pripravená pomôcť novozvolenej ombudsmanke Márii Patakyovej pri preberaní úradu. "Verejná ochrankyňa práv aj Kancelária verejného ochrancu práv je pripravená zvolenej ombudsmanke Márii Patakyovej poskytnúť súčinnosť pri preberaní funkcie, úradu aj agendy kancelárie," povedal dnes Ján Glovičko z Kancelárie verejného ochrancu práv.

Dubovcová je zároveň podľa jeho slov rada, že úrad môže po personálnej stránke odovzdať budúcej ochrankyni práv na vysokej odbornej úrovni, a to aj napriek tomu, že kancelária nie je v "dobrej finančnej a materiálnej kondícii". Poznamenala, že zvolenie Patakyovej do funkcie ombudsmanky očakávala. "Prekvapilo by ju, ak by kandidátka vládnej koalície nebola v Národnej rade zvolená," dodal Glovičko. 

Treba dúfať, že Patakyová bude ombudsmankou pre všetkých, povedala opozícia

Strany OĽaNO-NOVA a SaS rešpektujú voľbu novej ombudsmanky. Máriu Patakyovú chcú vo funkcii "podporovať v dobrých veciach". Povedali to Erika Jurinová z OĽaNO-NOVA a Natália Blahová z SaS. "Teším sa na spoluprácu s ňou," povedala Jurinová. Bude však sledovať, či Patakyová bude schopná vystupovať voči súčasnej moci, keďže bola kandidátkou vládneho Mostu-Híd s podporou Smeru-SD a SNS. Jurinová poukázala na to, že za Patakyovú hlasovali i opoziční poslanci. Verí, že svoju funkciu bude zastávať zodpovedne.

"Nemáme problém s odbornou pripravenosťou pani Patakyovej," uviedla Blahová. SaS očakáva, že nová ombudsmanka bude pokračovať v práci Jany Dubovcovej, ktorej sa končí funkčné obdobie 28. marca.

Profil Márie Patakyovej

Mária Patakyová sa narodila 14. mája 1963 v Nových Zámkoch, kde vyštudovala gymnázium. V roku 1985 absolvovala štúdium práva na Právnickej fakulte UK s cenou rektora UK. Internú ašpirantúru v odbore hospodárske právo ukončila v roku 1992, v roku 2000 sa habilitovala na docentku v odbore obchodné právo, v roku 2010 bola po inauguračnom konaní na Univerzite Komenského vymenovaná za profesorku v odbore obchodné a finančné právo.

Na Právnickej fakulte UK pôsobí od roku 1986, pričom v rokoch 2003–2011 zastávala pozíciu prodekanky pre zahraničné vzťahy a grantovú politiku. V rokoch 1995-2007 absolvovala štyri zahraničné študijné pobyty – v Taliansku, Spojených štátoch amerických, Grécku a v Spojenom kráľovstve. V roku 2007 úspešne ukončila dvojročný program Cambridge Diploma in Introduction to English and European Law. Bola členkou predsedníctva Agentúry na podporu výskumu a vývoja (2006–2009), v súčasnosti je členkou rady APVV pre spoločenské vedy, členkou predsedníctva European C-Law (Krakov, Poľsko), členkou za SR v European Academy of Private Lawyers (Pavia, Taliansko) a členkou za SR v European Model Company Act Group a i. Od februára 2011 je prorektorkou Univerzity Komenského v Bratislave. Je rozhodkyňou Stáleho rozhodcovského súdu Slovenskej bankovej asociácie pre rozhodovanie obchodných sporov.

Odborníčka na obchodné právo sa podieľala aj na tvorbe legislatívnych návrhov, ktoré schvaľovala Národná rada Slovenskej republiky. Participovala na príprave zákona, ktorým sa harmonizovala úprava s komunitárnym európskym právom a na príprave zákona o obchodnom registri. V roku 2015 sa neúspešne uchádzala o post doplnkovej sudkyne Všeobecného súdu EÚ.

Vo funkcii ombudsmanky chce Mária Patakyová dohliadať na výkonnú moc, upozorňovať na nedostatky a obhajovať ľudské práva. Má záujem zachovať vysoký profesionálny štandard výkonu funkcie ombudsmana, podporiť jeho nezávislosť a posilniť spoluprácu s inštitúciami zameranými na ľudské práva. Chce sa zamerať na ochranu osôb obmedzených na slobode, na dodržiavanie ľudských práv seniorov a mieni sledovať aj prieťahy v súdnom konaní. Zdôrazňuje aj potrebu upozorňovať na kvalifikované nedostatky. Chce dosiahnuť rešpektovanie úradu ombudsmana.

Dubovcová nastavila v tejto funkcii vysokú latku, tvrdí Žitňanská

Dosluhujúca ombudsmanka Jana Dubovcová nastavila v Kancelárii verejného ochrancu práv vysokú latku. Funkcii dala vlastnú tvár, bude veľmi ťažké zastávať po nej tento post. Povedala to dnes ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) v parlamente pred dnešnou voľbou nového ombudsmana. Poslanci o ňom budú hlasovať tajne.

"Nástupca musí počítať s tým, že s Janou Dubovcovou bude porovnávaný od prvého dňa, a to je nepochybne ťažká úloha," uviedla Žitňanská. Dubovcovej sa poďakovala za prácu. Ministerka si váži obe kandidátky na funkciu verejného ochrancu práv, a to Máriu Patakyovú (navrhnutú Mostom-Híd s podporou SNS a Smeru-SD) aj Janku Šípošovú (navrhnutú OĽaNO-NOVA a SaS). Obe majú podľa nej férový prístup. "Do tejto funkcie majú skúsenosti," podotkla.

Tému ľudských práv treba podľa Žitňanskej brať veľmi vážne. "S vierou, že všetci ľudia sú si rovní a majú svoje práva," uviedla ministerka. Verejnosť podľa nej nemôže dovoliť, "aby sa opakovali hrôzy z minulosti, ktoré si ľudstvo zažilo". Pamäť je však podľa Žitňanskej zrejme krátka. "Vidíme to nielen na Slovensku, ale aj v širšom priestore. Čím menej je pamätníkov, tým viac pribúda spochybňovačov toho základného princípu," uviedla ministerka. Tvrdí, že pojem ľudské právo nemá byť nadávka. "Ľudské právo je o dôstojnosti každého jedného človeka," zdôraznila.

Opozičný poslanec za SaS Ondrej Dostál ocenil, že v pléne počas rozpravy k tomuto bodu programu bola prítomná aj ministerka Žiťňanská. "Je to signál, že vláda by mohla brať vážnejšie novú ochrankyňu práv," uviedol poslanec. Aj poslankyňa OĽaNO-NOVA Erika Jurinová ocenila, že šéfka rezortu spravodlivosti otvorene podporila vlastnú kandidátku Máriu Patakyovú. Pýtala sa však, či bude nová ombudsmanka dostatočne kritická, keďže je kandidátkou vlády. Žiťňanská však na túto otázku zareagovala s tým, že nepochybuje o integrite tejto kandidátky.

O post verejného ochrancu práv sa uchádzajú traja kandidáti. Vládna strana Most-Híd navrhla aj s podporou koaličných partnerov Smeru-SD a SNS Máriu Patakyovú, ktorá pôsobí na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. SaS a OĽaNO-NOVA nominovali exposlankyňu a aktivistku Janku Šípošovú. Tretím kandidátom je Anton Čulen, navrhli ho poslanci za ĽSNS s podporou nezávislého poslanca Petra Marčeka. Súčasná ombudsmanka Jana Dubovcová, ktorej sa končí funkčné obdobie, už kandidovať nechcela.

Viac o téme: OmbudsmanLucia ŽitňanskáJana Dubovcová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu